2024. március 29. péntek

2011. január 1., szombat 14:41

A nagycsaládosoknak 2011. február 28-ig kell jelezniük a gázfogyasztással összefüggő kedvezményre vonatkozó igényüket a Magyar Államkincstár felé - a támogatás, megítélését követően, 2011 januárjától érvényes
    Budapest, 2011. január 1., szombat (OS) - A kormány által jóváhagyott sávos gázárváltozás elvének megfelelően a lakossági fogyasztók esetében éves fogyasztásra számolva 1200 m3 földgáz az ármoratórium elrendelésekor életben lévő árakon kerül értékesítésre, míg az efölött felhasznált gázmennyiségre árváltozás került meghatározásra - erről rendelkeznek a gázárak képzéséhez kapcsolódó részletszabályok. A kormány intézkedésének köszönhetően a lakossági fogyasztók 66 százalékánál semmilyen, vagy csak minimális gázáremelkedés várható 2011. január 1-től.

A szabályozás a sávos rendszer mellett bevezeti a nagycsaládosokat megillető kedvezményt, amit a három vagy annál több gyermeket nevelő család, vagy nevelőszülő vehet igénybe. A kedvezmény mértéke három gyermekig 200m3/év gyermekenként, a negyedik gyermektől pedig gyermekenként 300m3/év. Az önálló felhasználási hellyel, fogyasztásmérővel rendelkező nagycsaládos háztartás a kedvezményt  természetben  kapja meg, azaz a fentiekben bemutatott sávos rendszerrel összhangban a kedvezményes árú 1200 m3 fogyasztási földgáz-mennyiség növekszik meg a kedvezmény szerinti mennyiséggel.
    Az önálló számlával, fogyasztásmérővel nem rendelkező lakásokból álló lakóépületben (társasházban) élő nagycsaládos háztartás a fenti kedvezményt a társasház számlájában érvényesített - a gyermekenkénti mennyiségnek megfelelő - mértékű pénzbeli kedvezmény formájában veheti igénybe. A kedvezménynek a családhoz történő eljuttatásáról a közös képviselő köteles gondoskodni a szociális gázár-támogatási rendszerben megszokottakhoz hasonló módon.
    A nagycsaládos kedvezményre vonatkozó jogosultságot a Magyar Államkincstár kérelemre határozatban állapítja meg. A kedvezmény 2011 januárjától jár majd a nagycsaládos fogyasztóknak. Az igénylőlapokat a Magyar Államkincstár 2011. január 15-ig juttatja el az érintett nagycsaládos fogyasztókhoz, akik a kérelmet a 2011. február 28-ig nyújthatják be a Magyar Államkincstár területileg illetékes kirendeltségéhez, ahol azokat március 31-ig bírálják majd el.
    A társasházak esetében a lakossági fogyasztók körében érvényes árkategóriák nem alkalmazhatóak, ugyanis a társasházak fogyasztása olyan mértékben haladja meg az 1200 m3-es földgáz-mennyiséget, ami összességében a lakossági fogyasztók körében általánosan alkalmazott díjszabások esetén aránytalan árnövekedéshez vezetne. Erre tekintettel a társasházak esetében önálló, 4,9 százalékos átlagáremelést biztosító díjszabás bevezetésére kerül sor.
    Fontos hangsúlyozni, hogy a korábban leírtak miatt a társasházaknak az 1200 m3 fogyasztásra vonatkozó kedvezmény alóli kivonása nem negatív diszkrimináció, hanem részükre ily módon - speciális díjszabás bevezetésével - valósítható meg az arányos és méltányos árnövekedés.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
    Kommunikációs Főosztály

Budapest, 2011. január 1.

(c) Copyright MTI nonprofit Zrt.