OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető


2011. január 1., szombat 14:41

A nagycsaládosoknak 2011. február 28-ig kell jelezniük a gázfogyasztással összefüggő kedvezményre vonatkozó igényüket a Magyar Államkincstár felé - a támogatás, megítélését követően, 2011 januárjától érvényes
    Budapest, 2011. január 1., szombat (OS) - A kormány által jóváhagyott sávos gázárváltozás elvének megfelelően a lakossági fogyasztók esetében éves fogyasztásra számolva 1200 m3 földgáz az ármoratórium elrendelésekor életben lévő árakon kerül értékesítésre, míg az efölött felhasznált gázmennyiségre árváltozás került meghatározásra - erről rendelkeznek a gázárak képzéséhez kapcsolódó részletszabályok. A kormány intézkedésének köszönhetően a lakossági fogyasztók 66 százalékánál semmilyen, vagy csak minimális gázáremelkedés várható 2011. január 1-től.

    A szabályozás a sávos rendszer mellett bevezeti a nagycsaládosokat megillető kedvezményt, amit a három vagy annál több gyermeket nevelő család, vagy nevelőszülő vehet igénybe. A kedvezmény mértéke három gyermekig 200m3/év gyermekenként, a negyedik gyermektől pedig gyermekenként 300m3/év. Az önálló felhasználási hellyel, fogyasztásmérővel rendelkező nagycsaládos háztartás a kedvezményt  természetben  kapja meg, azaz a fentiekben bemutatott sávos rendszerrel összhangban a kedvezményes árú 1200 m3 fogyasztási földgáz-mennyiség növekszik meg a kedvezmény szerinti mennyiséggel.
    Az önálló számlával, fogyasztásmérővel nem rendelkező lakásokból álló lakóépületben (társasházban) élő nagycsaládos háztartás a fenti kedvezményt a társasház számlájában érvényesített - a gyermekenkénti mennyiségnek megfelelő - mértékű pénzbeli kedvezmény formájában veheti igénybe. A kedvezménynek a családhoz történő eljuttatásáról a közös képviselő köteles gondoskodni a szociális gázár-támogatási rendszerben megszokottakhoz hasonló módon.
    A nagycsaládos kedvezményre vonatkozó jogosultságot a Magyar Államkincstár kérelemre határozatban állapítja meg. A kedvezmény 2011 januárjától jár majd a nagycsaládos fogyasztóknak. Az igénylőlapokat a Magyar Államkincstár 2011. január 15-ig juttatja el az érintett nagycsaládos fogyasztókhoz, akik a kérelmet a 2011. február 28-ig nyújthatják be a Magyar Államkincstár területileg illetékes kirendeltségéhez, ahol azokat március 31-ig bírálják majd el.
    A társasházak esetében a lakossági fogyasztók körében érvényes árkategóriák nem alkalmazhatóak, ugyanis a társasházak fogyasztása olyan mértékben haladja meg az 1200 m3-es földgáz-mennyiséget, ami összességében a lakossági fogyasztók körében általánosan alkalmazott díjszabások esetén aránytalan árnövekedéshez vezetne. Erre tekintettel a társasházak esetében önálló, 4,9 százalékos átlagáremelést biztosító díjszabás bevezetésére kerül sor.
    Fontos hangsúlyozni, hogy a korábban leírtak miatt a társasházaknak az 1200 m3 fogyasztásra vonatkozó kedvezmény alóli kivonása nem negatív diszkrimináció, hanem részükre ily módon - speciális díjszabás bevezetésével - valósítható meg az arányos és méltányos árnövekedés.

    Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
    Kommunikációs Főosztály

    Budapest, 2011. január 1.

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.