OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető


2011. január 10., hétfő 14:00

Sok a visszásság az asztmások gyógyításában is, de nem minden az, ami annak látszik!
    Budapest, 2011. január 10., hétfő (OS) - Szabó Máté ombudsman a konkrét gyógyszer ügyében csaknem biztosan tévedett, bár, mint jelentései csaknem mindegyikében, helyesen eljárva figyelmeztetett. Azonos tünetekkel küzdő betegek számára azonos feltételek mellett egyenlő esélyű hozzáférést kell biztosítani a szükséges gyógykészítményekhez - írta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az MTI-hez eljuttatott közleményében.

    Szabó Máté azzal kapcsolatban fogalmazta meg jelentését, hogy kiderült, van olyan gyógyszer, amelynek ártámogatása nem jár bizonyos kor felettieknek, így ugyanazért a készítményért a fiatalabbaknak mindössze 300 forintot, míg a 45 évnél idősebbeknek több mint 100 ezer forintot kell fizetniük.

A részletes háttér megismerése után azonban nagyon úgy tűnik, hogy:

1.  Felületesen szemlélve az ügyet, Szabó Máténak feltétlenül igaza lenne.
2.  Az ombudsman által leírt felülvizsgálati igény sok hasonló konkrét, de sajnos nem vizsgált ügyben is indokolt lenne.
3.  A figyelemfelhívás tehát hasznos, de ebben a konkrét esetben az eredmény valószínűleg alapos okkal az lesz, hogy a megkülönböztetés szakmai alapon indokolt.
4.  Az egészségügyben az esélyegyenlőségi kérdéseket nem lehet, és nem is szabad tisztán jogi kérdéssé leegyszerűsítve vizsgálni.
5.  Ha alaposabban megvizsgáljuk a betegeket, könnyen rájövünk, hogy valójában szinte nem is találunk két teljesen azonos kórösszetételben, és azok azonos súlyosságában szenvedő embert.
6.  Így viszont azonos feltételek meglétéről nem is igen lehet beszélni.
7.  Minél idősebb egy beteg, annál inkább jellemző, hogy nem csak egy mindentől tisztán elválasztható és külön kezelhető betegsége van.
8.  A kor előrehaladtával egyre több egymásba érő, egymásra is hatást gyakorló tünet-együttesünk van, melyek kezeléséről is azokat együtt szemlélve kell dönteni.
9.  Amennyiben ez nem így történne, a beteg már az összeadódóan nyomasztó mennyiségű és fajtájú gyógyszerek elfogyasztásába is belepusztulhatna.
10.     Az ember egy igen bonyolult, az őszinte tudósok által bevallottan csak részeiben ismert biológiai rendszer, ezért minden ember külön-külön történő állapotfelmérést, és külön meghozandó felelős döntésen alapuló gyógyítást igényel. A betegellátás sajnos nem olyan egyszerű, mint az autójavítás!
11.     Sokkal nagyobb, de felelős döntési szabadságot kellene kapniuk az orvosnak!
12.     Összességében az ombudsman jelentésében leírt szemlélet és döntési mechanizmus általános értelemben helyes, intézkedése a konkrét gyógyszerre vonatkoztatva viszont sajnos téves.

Az ombudsman a konkrét gyógyszer ügyében nem elegendő súllyal értékelte a beszerzett szakvéleményekben leírt, és egyébként jelentésében általa is említett szakmai indokokat, így tévesen állapította meg az alkotmányos visszásság fennállását.
Egy jól működő egészségügyben csak a kivételes hibáknak kellene az ombudsman elé jutniuk! Ettől azonban sajnos még messze állunk, van mit együtt javítanunk!

Budapest, 2011-01-10

Pós Péter, az ABOSZ elnöke

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.