OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2011. január 16., vasárnap 23:57

EU-elnökségi ifjúsági képviselet a Corvinus egyetemen
    Budapest, 2011. január 16., vasárnap (OS) -

    A Budapesti Corvinus Egyetem elnökségi funkciókkal bővült. Az Európai Hallgatók Hálózatának Egyesülete, az AEGEE-Budapest irodájában a magyar EU-elnökség ifjúsági összekötője dolgozik. A spanyol-belga-magyar trió elnökség egyik új folyamata az ifjúsággal folytatott társadalmi párbeszéd, úgynevezett strukturált párbeszéd. Ennek harmadik és egyben triózáró konzultációs köre, hivatalos események és a magyar elnökség alatt beterjesztendő tanácsi dokumentumok miatt 2011 augusztusáig a brüsszeli székhelyű Európai Ifjúsági Fórum - YFJ összekötője dolgozik az AEGEE-Budapestnél.   A válság a fiatalokat az átlagosnál jobban sújtotta egész Európában. A 25 év alatti korosztályban minden ötödik fiatal munkanélküli, ami az átlagos munkanélküliség kétszerese. A spanyol-belga-magyar 18 hónapos trió elnökségek alatt zajló egyeztetések kiemelt témája a fiatalok foglalkoztatása, a munka világába való beilleszkedésük, az elhelyezkedésük megkönnyítése. A válság kapcsán ez kiemelten fontos és közös érdek.  Az Európai Ifjúsági Fórum magyar EU-elnökségi összekötője Szabados Viktor, aki iskolás kora óta részt vesz diákönkormányzati és ifjúsági szervezetek munkájában, koordinátorként EU-s projekteket is életre hívott már. Számos ösztöndíj és uniós verseny után fiatalokat megszólító saját programokat is létrehozott, amelyek újfajta és fiatalos megközelítést csempésznek a sokszor száraz és nehezen érthető uniós területre.    Szerintem a legfontosabb manapság EU-s megközelítésben is az, hogy szakítsunk a kimért és hivatalos keretekkel és igazi, kézzelfogható élményeken keresztül közelítsünk a fiatalokhoz és az állampolgárokhoz. A munkám jelentős része abból áll, hogy összekötőként összekössem azokat a szereplőket és partnereket, akik a kiemelt márciusi ifjúsági konferencia és a májusi 27-ek miniszteri döntése kapcsán érintettek. A munkám nagy kihívás, hiszen Magyarország az egyetlen elnökséget adó ország, amelyben nincs Nemzeti Ifjúsági Tanács. A független és horizontális ifjúsági képviselet olyan alapvető jog, amiről egyik szomszédos országban sem mondanak le a fiatalok, illetve a döntéshozók. Munkám és a magyar EU-elnökség pozitív melléktermékeként remélem, én is hozzájárulhatok ennek hazai előkészítéséhez.   2011 első félévének egyik kihívása az lesz, hogy a fiatalokkal folytatott uniós szintű párbeszéd visszajelzéseit, akár 20 különböző álláspontot, ajánlásokat egy nevezőre tudják hozni. A májusi miniszteri tanács pedig ezekre alapozva fogja meghozni közös ajánlásait, döntéseit az egész unió számára a fiatalok foglalkoztatásának témakörében. Májusban konkrét akciótervek is elfogadásra kerülnek. Az ifjúságpolitika, a fiatalokat étintő szegmensek nem tartoznak uniós hatáskör alá, de meg kell próbálni alkalmazkodni a fiatalok igényeihez, és elő kell mozdítani a tagállami harmonizációt. Ebben segíthetnek az uniós ifjúsági programok, a nemzeti ifjúsági stratégiák egy irányba való összpontosítása.
    Kiadó: Európai Hallgatók Hálózatának Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.