OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2011. január 23., vasárnap 15:16

A hajléktalanságot nem szünteti meg a hatósági nyomás – az ombudsman a hajléktalanokkal szemben hozott intézkedésekről
    Budapest, 2011. január 23., vasárnap (OS) - A főpolgármester intézkedéseinek hatására a kiemelt aluljárókból eltűntek a hajléktalanok – de ez nem szüntette meg a hajléktalanságot, csak a látható formáit áthelyezte az aluljárókon kívülre anélkül, hogy a hajléktalanná válás okaiból bármit is orvosolt volna. Az ombudsman ezen a télen - a védendő fogyasztókét követően - a fővárosi hajléktalanok helyzetét is megvizsgálta.

    Az ellátási szerződések keretében és azon kívül dolgozó civil szervezetek munkájának köszönhetően - minden nehézség ellenére – most még általában elfogadható, nem romlott jelentős mértékben a hajléktalanok téli ellátása - állapította meg Szabó Máté ombudsman gyors vizsgálata. Ugyanakkor a hajléktalanná válást kiváltó társadalmi folyamatok, az elszegényedés körülményei nem szűntek meg, a leszakadók, így az ellátásra szorulók száma a jövőben sem fog csökkenni, sőt egyes becslések szerint növekedés várható. Éppen ezért a kiemelt aluljárók  megtisztítása  önmagában nem vezethet valódi eredményhez. Ugyanígy nem szolgálja a probléma enyhítését az sem, hogy az önkormányzatok januártól szabálysértéssé nyilváníthatják a közterület  életvitelszerű használatát .  Az ombudsman jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy a főváros tárgyalás alatt lévő költségvetési tervezete szerint jelentősen csökkentenék a hajléktalan-ellátásra fordítható összeget és 2011 szeptember 30-i hatállyal számos szervezettel felmondanák az ellátási szerződést.  Az utóbbi években jelentősen javult a legtöbb hajléktalan ember és az ellátó szervezetek együttműködése. Ha azonban az eddig rendelkezésre álló pénzösszegek csökkennek és helyükre szigor, törvényi fenyegetés, hatósági zaklatás  kerül, az sérti a hajléktalanok emberi méltóságát, nehezíti az ellátórendszerben dolgozók munkáját, és ez a tendencia hosszú távon nem jelenthet semmiféle megoldást. Szabó Máté megállapította, hogy az ilyen intézkedések nem szolgálják sem a hajléktalan emberek társadalmi visszailleszkedését, sem a hajléktalanság megelőzését, legkevésbé annak – az Európai Unió által célul kitűzött – felszámolását. Az ombudsman leszögezte, hogy a jövőben is csak akkor kezelhető eredményesen a hajléktalanság és a hajléktalanok problémája, ha az ellátórendszer lehetőségei nem szűkülnek, hanem az érintettek által is elfogadható módon fejlődnek.
    Kiadó: Országgyűlési Biztos Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.