OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2011. február 24., csütörtök 15:57

Lélekölő évtizedek - A kommunizmus áldozataira emlékeznek a közmédiumok (2. rész)
    

    Az első alkotás a dunapataji vérengzést idézi. 1919 júniusában a Duna mellékén lázadás tört ki a kommunista tanácskormány ellen. A felkelés központja e település volt. A véres bosszúnak több mint hatvanan estek áldozatául. A következő bejátszás a recski munkatábor mementója. A Heves megyei Recsk község közelében működött 1950 októbere és 1953 ősze között az ÁVH leghírhedtebb kényszermunkatábora. A magyar GULAG-nak nevezett intézményben állati kegyetlenséggel bántalmazták, fenyegették, éheztették a rabokat. A harmadik összeállítás az 1956-os forradalom vidéki áldozataira tekint vissza. Október végéig a különböző vidéki településeken békésen tüntetők ellen a rendszer emberei több mint hatvan sortüzet adtak le. Tiszakécskén például vadászgépről lőtték a felvonulókat, a mészárlás következtében tizenheten haltak meg, a sebesültek száma meghaladta a százat. Az utolsó film Horváti Antal tragédiáját beszéli el. A Nógrád megyei Magyargécen élő férfi nem lépett be a pártba, s ezzel kihívta a helyi párttitkár haragját. Az 1956-os forradalom bukása után a nacsalnyik úgy érezte, eljött a bosszú ideje: Horváti Antalt máig nem tisztázott körülmények között, különös kegyetlenséggel gyilkolták meg.  
    15.25-től az MTV-ben Czigány Zoltán rendezésében a Szökés a nagy árvíz idején című film Gérecz Attilára, az 1956. november 7-én, 27 évesen hősi halált halt költőre emlékezik rabtársai, harcostársai szavainak fölidézésével, s a költő azon versével, amely a váci börtönből való szökését beszéli el.
A Duna Televízióban 15.35-től  Gyilkosság, lövés által... - Forradalom Zalában címmel egy 2009-es magyar dokumentumfilmet láthatnak a nézők. Az 1956-os forradalom eseményeinek hiteles feltárása még napjainkban is folyik. Egy újabb, ezúttal zalaegerszegi sortűz körülményeit derítette fel Kínyó Ferenczy Tamás. Zalaegerszegnek, hasonlóan a többi vidéki kisvároshoz és az elszórt göcseji falvakhoz, megvolt a maga '56-os története. Többnyire elhallgatott, tragikus, olykor lírai szépségű történetek ezek. A dokumentumfilm nemcsak a történelmi tények pontos felkutatására és bemutatására törekedett, hanem az '56-os forradalom eszmeiségének, érzületének felmutatására is. A film készítői ezt a kettős célt igyekeztek megvalósítani.
    A tematikus napot 21.40-től az MTV zárja a neves filmrendező, Sára Sándor Feldobott kő című, 1968-ban készült fekete-fehér magyar játékfilmjével (forgatókönyvíró: Sára Sándor, Csoóri Sándor, Kósa Ferenc). A történet sokak számára ismerős lehet. Pásztor Balázs (Balázsovits Lajos) az ötvenes-hatvanas évek Magyarországán válik érett emberré. Az apja az ötvenes években ártatlanul sínylődik a börtönben, Balázst pedig nem veszik fel filmrendezőnek. Így a fiú a földmérőknél vállal állást, Iliász, a görög emigráns beosztottjaként. A termelőszövetkezet tanyaközpontját szervezik, a környék parasztjai Iliászban látják fő ellenségüket.
    Február 27-én az MR1-Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsora is foglalkozik az Emléknappal. Arcív anyagok segítségével emlékszik meg a szlovák-magyar lakosságcsere 65. évfordulójáról, a délvidéki magyarirtásról. Lázár János (Fidesz) és Krasznai Béla túlélő beszél a recski táborról, valamint Szőcs Géza államtitkár nyilatkozik Ceausescu, a hatalom tébolyultja c. film vetítése kapcsán.
    Emlékezzünk együtt a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapján!

    MTVA
    Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
    
    
------------------------------------------------------------------
    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.