OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2011. február 28., hétfő 13:37

A Nemzeti Pedagógus Műhely nyilatkozata az ’E fiúkért valaki felelős!’ című konferenciáról és a közeljövő teendőiről
    Budapest, 2011. február 28., hétfő (OS) - A Nemzeti Pedagógus Műhely 2011. február 18-20. között megrendezte tizenharmadik három napos nemzetközi konferenciáját, amelyen közel negyven előadás hangzott el. A konferencia védnöke Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter volt. A rendezvény a korábbiakhoz hasonlóan eredményes volt.

    Az előadók aggodalmuknak adtak hangot a fiatalok önismerete, emberképe, erkölcsi állapota, közéleti érdeklődése, a szórakozáshoz, a munkához, a tanuláshoz, a tudáshoz való viszonya, gazdasági helyzete, valamint a párválasztással, a családalapítással és a gyermekvállalással kapcsolatos döntéseik miatt.

A konferencia előadói és résztvevői a felnőtt társadalom felelősségét hangsúlyozták. Egyöntetű vélemény volt, hogy a fiatalok nagy részének értékorientációja bizonytalan és téves, erkölcsi döntéseik gyakran hibásak. Mindezért azonban csak kis mértékben hibáztathatók, hiszen szüleik és nagyszüleik generációja nem adott és nem ad számukra elfogadható mintát, hiszen már őket is rosszul nevelték, ezért ők sem tudják jól nevelni gyermekeiket.

A konferencia állásfoglalása szerint a magyar társadalomnak gyermekeink (és így a magyar nemzet) jövője érdekében tudatosan hangsúlyt kell helyeznie az erkölcsi nevelésre. Meggyőződésünk, hogy vállalni kell a bátorságot az etikus magatartáshoz és az etikus magatartásra neveléshez. Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a családban, az iskolában és a szórakoztatás intézményeiben fokozott erőfeszítésre van szükség az erkölcsi, az esztétikai, az értelmi és a testi nevelés céljainak megvalósításáért. Azonban a nevelésnek nemcsak a fiatalok formálása, a felnőttek tudásának növelésére, magatartásának – az etikai szempontoknak megfelelő – formálása a feladata, hanem elő is kell segítenie a felelős szülői magatartás kialakulását, ennek egyik eszközeként pedig javítani kell a pedagógusképzés színvonalát.

A Nemzeti Pedagógus Műhely az ifjúság jövőjéért érzett felelősségtől indíttatva a nevelés elveiről, összetett céljairól, különböző feladatairól vitát kezdeményez honlapján, a < www.n-p-m.hu > internetes portálon. Ez a párbeszéd a pedagógusok, szülők, szakemberek között minden bizonnyal hozzá fog járulni ahhoz, hogy tisztán lássunk ezekben a kérdésekben. Szeretnénk, ha minél több szakember bekapcsolódna a vitába, és észrevételeivel, javaslataival segítené munkánkat.

A Nemzeti Pedagógus Műhely kitűzte tizennegyedik, ugyancsak három naposra tervezett konferenciájának időpontját. A 2012. február 24-26. között sorra kerülő rendezvényen kívánjuk megvitatni a vita addigi tanulságait.


Baranyi Károly elnök


    Kiadó: Nemzeti Pedagógus Műhely

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.