OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2011. február 28., hétfő 13:43

A Nemzeti Pedagógus Műhely nyilatkozata a Népesedési Kerekasztal javaslatával kapcsolatban
    Budapest, 2011. február 28., hétfő (OS) - A Nemzeti Pedagógus Műhely örömmel nyugtázza, hogy a népesedési folyamatokat szabályozó, tizenkét éve megfogalmazott és nyilvános koncepciója a politikai gondolkodásban újra gyökeret eresztett. Szervezetünk megelégedéssel vette tudomásul, hogy az annak idején elvetett mag kicsírázott és szerves része lehet a közjót szolgáló politikának.

    Mindazonáltal le kell szögeznünk, hogy a Népesedési Kerekasztal elgondolása nem azonos a Nemzeti Pedagógus Műhely demográfiai koncepciójával. Az általunk 1999-ben előterjesztett javaslat szigorúan gazdasági természetű terv, melynek az a lényege, hogy a gazdasági tevékenység hasznából a befektetőnek részesednie kell. Kiindulópontunk a Caldwell-hipotézis, amely azt állítja, hogy a demográfiai tendencia szorosan összefügg azzal, hogy a társadalomban a nemzedékek között milyen irányú a javak áramlása. Eszerint, ha az idősebb generáció tartja el a fiatalabbat, akkor szükségszerű a népesség csökkenése, ha a fiatalabb biztosítja szüleik anyagi jólétét, akkor valószínűleg egyenesen túlnépesedés következik be.
Ezért a Nemzeti Pedagógus Műhely 1999-ben azt javasolta, hogy a személyi jövedelemadó egy részét (negyedét) adójóváírásként a befizető döntésétől függetlenül utalják át az adózót felnevelő szülőnek. Kezdettől fogva hangsúlyoztuk, hogy ez az elgondolás elveiben, az esetleges megvalósítás gyakorlatában független a nyugdíjrendszertől és a szociális ellátás rendszerétől (így a családi pótlék – különben dicséretes – emelésétől is).
Az általunk előterjesztett koncepció gazdasági terv, amely a fekete- és a fehér gazdaság arányának javulását eredményezi, elősegíti a szülők iskoláztatással kapcsolatos helyes viszonyát, javítani fogja a demográfiai mutatókat, hozzájárul a szegénység felszámolásához, támogatja a család egységét és új értelmet adhat a háromgenerációs családnak.
Javaslatunkat tizenkét év alatt többször és sok formában a politikusok és a nyilvánosság elé tártuk. Szakmai anyagaink megtalálhatók a < www.n-p-n.hu > honlapunkon: < http://www.n-p-m.hu/index.php?q=node/12 >.
Mindazonáltal támogatjuk a Népesedési Kerekasztal munkáját. Másfél évtizedes tapasztalatunkkal készen állunk arra, hogy bekapcsolódjunk a közös munkába és hozzájáruljuk annak sikeréhez.

Baranyi Károly elnök

    Kiadó: Nemzeti Pedagógus Műhely

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.