OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2011. március 6., vasárnap 21:51

Ne tűrje a média, hogy az illegálisan a járdán parkoló rendőrség falaz az illegálisan parkoltató Centrum Kft-nek
    Budapest, 2011. március 6., vasárnap (OS) - Ki állítja meg a Centrumot? A főváros területén több ezer olyan parkolóhely működik a járdákon, amelyet a Centrum önkényesen, a KRESZ tételes tiltása ellenére hasznosít. A XII. Kerületi Rendőrkapitányság ezt nem tartja bűncselekménynek, igaz a kapitányság előtt a járdán álló több tucat rendőrautó után nem kér parkolási díjat a Centrum.

    Több ezer olyan járdaszakaszt nevezett ki parkolóhelynek a Centrum Parkoló Rendszer Kft. (Centrum) amelyen a KRESZ-ből és egy jogerős bírósági ítéletből levezethetően nem lehet az autósoknak felállnia. A XII. kerületi Rendőrkapitányság másfél éves nyomozást követően, múlt heti határozatában nem tartotta csalásnak ezt a hatalmas mértékű, napi több mint 10 ezer embertől jogellenesen pénzt szedő parkoltatási gyakorlatot és megszüntette a nyomozást. Az ügy pikantériája, hogy a XII. kerületi Rendőrkapitányság Maros utcai épülete előtt több tucat rendőrségi, illetve a rendőrségi állomány tulajdonában álló gépjármű parkol egész nap a járdán  évek óta illegálisan, de a Centrum a rendőrségtől és a rendőröktől nem kér parkolási díjat. A XII. kerületi Rendőrkapitányság viszont a Füstirtók Egyesület elnökének többszöri felszólítása ellenére is szótlanul eltűri, hogy a Centrum - többek között – a Maros utca szinte teljes hosszában illegálisan szedi a parkolójegyet. Ebben az utcában ugyanis esetek többségében sem tábla, sem útburkolati jel nem engedi a járdára történő felállást, de ahol mégis, az jogellenes, mert merőleges parkolásra ad lehetőséget, így viszont a parkoló autók a járda legalább háromnegyedét elfoglalják a KRESZ szerint maximálisan megengedett 50 százalék helyett. A Fővárosi Bíróság által helybenhagyott elsőfokú  bírósági ítélet szerint: Alperes (értsd a Centrum) alaptalanul hivatkozik arra, hogy az adott várakozási övezet területén belül minden várakozásra igénybe vett hely fizető várakozóhelynek minősül és ezért parkolás üzemeltető díjat, illetve pótdíjat szedhet, mert azokon a helyeken ahol a várakozás nem megengedett, a Kresz szabályaiba ütközik, vagy a várakozást, megállást a Kresz tábla tiltja, értelem szerűen nem tekinthető a közúton, vagy a közterületen kijelölt várakozóhelynek, ezért az ilyen helyen történő várakozásért díj nem követelhető.  ( ) Parkolási díj és pótdíj ott szedhető, ahol a várakozás megengedett, szabályos körülmények között lehetséges. Azokon a területeken tehát, ahol a várakozás szabályos körülmények között nem megengedett, ott a tilalom ellenére parkolóknak, várakozóknak nem várakozási díjat, hanem szabálysértési bírságot kell fizetnie. . A bírósági ítélet konkrétan annak a helyszínnek a státuszáról döntött – lehet-e ott parkolójegyet szedni, vagy sem – amely helyszínre vonatkozóan a csalás alapos gyanújával a Füstirtók feljelentést tettek. A határozat egyetlen szóval sem említi a becsatolt bírósági ítéletet, sem azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint a Centrum ugyanazon a helyszínen is folytatja a parkolójegy szedését, hol jogerős ítélet szerint nem tehetné. Részletek: 20/2767-51
    Kiadó: Füstirtók Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.