OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2011. március 10., csütörtök 10:19

Vállalkozásvédelmi bizottság megalakítását javasolja a VOSZ
    Budapest, 2011. március 10., csütörtök (OS) - A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ellenérzéssel fogadja, hogy a Bér-és adómonitoring bizottság direkt bérszabályozási eszközök bevezetésével fenyegeti az üzleti szféra munkáltatóit. A VOSZ elutasítja annak lehetőségét, hogy parlamenti és kormányzati erők közvetlen módon beavatkozzanak a vállalkozási szektor belső ügyeibe, és kényszerítő eszközöket alkalmazzanak a béremelések megvalósításához.

    A VOSZ álláspontja szerint az üzleti szférában a bér munkapiaci kategória, amely alkalmas a dolgozók teljesítményének elismerésére, ösztönzésre és differenciálásra. A vállalati bérfejlesztéseket a tulajdonosok és munkáltatók nem külső (bizottsági) befolyásra, hanem a verseny-, a jövedelemtermelő és költségviselő-képesség ismeretében, valamint a foglalkoztatás biztonságát szem előtt tartva hajtják végre. Ennek tudatában írták alá az Országos Érdekegyeztető Tanács Munkáltatói Oldalának képviselői az idei évre érvényes keresetajánlást, amely átlagosan és éves szinten 4-6 százalékos bérfejlesztést javasol. Nem minden munkáltatóra, nem minden munkavállalóra vonatkoztatva, hanem versenyszféra-szinten!  Rossz üzenet a monitoring bizottságtól, hogy tizennyolc év szabad és sikeres béralku-mechanizmusának pozitív tapasztalatait figyelmen kívül hagyva ismét a központi bérszabályozás eszközeiben gondolkodnak abban a szférában, ahol az állam (önkormányzat) nem tulajdonos, nem munkáltató. Ezzel az elképzeléssel sértik a vállalkozók önállóságát, veszélyeztetik a meglévő munkahelyeket, az érvényes kollektív megállapodásokat, a béren kívüli juttatások rendszerét és a piacgazdaság működését. Visszatetsző, hogy a Rogán Antal vezette testület tagjai az állami és önkormányzati tulajdonban lévő vállalatoknál bértárgyalásokon vesznek részt, és az üzleti szférában megtermelt valamint a központi költségvetésbe befizetett vállalkozói adóforintokból  nagyvonalúan  ígérnek és biztosítanak fedezetet a közszolgálatban dolgozók jövedelmének kipótlásához. Kérdezzük: a versenyszféra munkavállalói milyen központi forrásból, milyen fedezetből számíthatnak hasonló juttatásra?  Ezért a VOSZ azt javasolja, hogy alakuljon meg a Vállalkozásvédelmi bizottság, amely tevékenysége során feltárja és megjelöli azokat a központi (költségvetési) tartalékokat és alapokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a veszteséges, nehéz helyzetben lévő, alacsony tőkeellátottsággal rendelkező és hitelfelvételi problémákkal küzdő hazai kis- és középvállalkozások a jelzett munkavállalói körben a bérfejlesztéseket végre tudják hajtani. A Vállalkozásvédelmi bizottság elemezze az egyes, nehéz gazdálkodási körülmények között működő vállalkozási csoportok jövőbeni lehetőségeit, beruházási és fejlődési potenciálját, s tegyen javaslatot a hátrányos helyzetben lévő vállalkozások megsegítésének módozataira. A VOSZ felajánlja segítségét a bizottság munkájához.    A VOSZ továbbra is tiszteletben tartja a 2010. december 2 -i OÉT-megállapodás kötelező (minimális bér, garantált bérminimum) és nem kötelező elemeit (4 - 6 %-os bérajánlás), de határozottan visszautasítja a barátságtalan, a partneri együttműködés szellemének ellentmondó és kényszerítő jellegű központi törekvéseket.   Budapest, 2011. március 10.
    Kiadó: Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.