OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2011. április 19., kedd 13:20

Az ombudsman a nevelőszülőknek járó juttatások késedelméről (2. rész)
    Budapest, 2011. április 19., kedd (OS) -

    A nemzeti erőforrás miniszter az ombudsmannak elismerte, hogy a normatív állami hozzájárulások egyre kisebb arányban fedezik a gyermekek és fiatal felnőttek ellátásának valós költségeit. A jelenlegi gazdasági helyzetben azonban a normatív támogatás növelésére – bár azt a szaktárca szakmai szempontból indokoltnak tartja – nincs lehetőség, de a minisztérium a 2012. évi költségvetés tervezésekor kezdeményezni akarja. Figyelemmel arra, hogy a jogsértő gyakorlat megszüntetése érdekében az illetékes szociális és gyámhivatalok, valamint a minisztérium a szükséges intézkedéseket megtette, az ombudsman ajánlást nem tett.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának nincs jogszabályi felhatalmazása az ország teherbíró képességét figyelembe vevő, a költségvetési törvényből eredő esetleges alapjogi visszásságok megállapítására. Gyermekjogi szakombudsmanként, a gyermekvédelmi szakellátásban részesülő gyermekek, valamint az utógondozott fiatal felnőttek jogainak érvényesülése érdekében eljárva azonban indokoltnak tartja az ellátásukhoz kapcsolódó normatív állami hozzájárulás összegének növelését. A szaktárca ezirányú javaslatát támogatva jelentését – a figyelemfelhívás érdekében – Szabó Máté megküldte az Országgyűlésnek.

    Kiadó: Országgyűlési Biztos Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.