OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető


2011. április 28., csütörtök 16:21

Gombold újra! Divat a magyar (1. rész)
    Budapest, 2011. április 28., csütörtök (OS) - A kreatív iparágak hajtóerők lehetnek Magyarország számára – ezzel a gondolattal nyitotta meg Nagy Anna kormányszóvivő a mai rendhagyó sajtótájékoztatót a Szépművészeti Múzeumban, ahol a  Gombold újra! Divat a magyar  kezdeményezést mutatta be. A különleges pályázattal a magyar divattervezés sikereire, az iparágban rejlő gazdasági és kreatív lehetőségekre kívánják felhívni a figyelmet. A pályázatot az országmárka alakításért is felelős Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Design Terminál Nonprofit Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hirdette meg.

    A legjobbnak talált pályaműveket május 8-án egy mindenki számára nyitott divatshow keretében mutatják be a Szépművészeti Múzeumban. A rendezvény része a magyar soros EU elnökség tiszteletére rendezett kulturális programoknak, ahol Magyarország egy kevésbé ismert, kreatív arcát tudja megmutatni az érdeklődőknek.

A 2011 februárjában meghirdetett pályázatra – minden várakozást felülmúlva – közel 400 koncepció érkezett, melyek közül a tervzsűri 63 munkát juttatott a második fordulóba.

A tovább jutott tervezők a május 8-ai, nemzetközi Európa Nap keretében megrendezendő divatshown mutatkoznak be kollekcióikkal a Szépművészeti Múzeumban. A show mindenki számára nyitott, egyedül a múzeum befogadóképessége szab korlátokat az érdeklődésnek.

Nagy Anna kormányszóvivő a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a pályázattal a komoly gazdasági és innovatív tartalékokkal rendelkező iparágra, és annak a kiemelkedő tehetségű, fiatal hazai művelőire kívánják felhívni a figyelmet.  Amikor a magyar termékek, a magyar vállalkozások támogatásának és életképességének fontosságáról beszélünk, akkor soha ne feledjük, hogy köztük több száz magyar fiatal tehetséges vállalkozóról beszélünk. Köztük például hazai divattervezőkről, akik startra készen, állnak, hogy a magyar emberek számára elérhető áron, kreatív, szép, hordható magyar ruhákat tervezzenek. Ez nemcsak gazdaságilag jó, hanem, valljuk be jó érzés is lehet. Ez csak rajtunk fogyasztókon múlik  - fogalmazott a szóvivő.

A május 8-i rendezvényen komoly szakmai zsűri előtt kell megállni a helyüket a tervezőknek. A zsűri tagjai lesznek Zoób Kati divattervező, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Kopek Gábor, a MOME rektora, Novák Péter előadóművész, Maróy Krisztina, a Glamour főszerkesztője, valamint Tolvai Renáta, a Megasztár 2010-es győztese, a kezdeményező KIM részéről Papp-Váry Borbála, kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár.
A rendezvény érdekessége, hogy nemcsak a fiatal divattervezők, hanem hazai és határon túli tizenévesek pályaműveit is bemutatják.
A pályázatról további információ a www.gomboldujra.hu honlapon és a Facebookon hwww.facebook.com/gomboldujra érhető el.
    Kiadó: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.