OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2011. május 11., szerda 07:53

A hazai feltalálók újabb elismerése és a magyar kormány innováció politikájának sikere
    Budapest, 2011. május 11., szerda (OS) - A feltalálók világszövetsége a világ feltalálói nevében elismerését és köszönetét fejezi ki Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek és kormányának ezen a téren kifejtett bonyolult egyeztető tevékenységéért, minek következtében fél évszázados sikertelenség után az EU szabadalom végre realitássá válik.

    A minap zárult a horvátországi Slatina városában a mezőgazdasági találmányok nemzetközi vetélkedője, amelyen az egyik nagydíjat Farkas Gusztáv (Debrecen) nyerte el nádszövet készítő gépével.
Az eseményhez kapcsolódóan a feltalálók világszövetsége (IFIA), amely 85 ország innovációs szervezeteit fogja össze, rendezte meg a Végrehajtó Bizottságának (tagjai 15 országból vannak) soros ülését. E vezetőszerv áttekintette a világgazdaság helyzetét, különös tekintettel az innovációra.
Az IFIA Végrehajtó Bizottság megállapította, hogy a magyar kormány nemzetközi összehangoló munkájának köszönhetően, amelyet az Európai Unió vezető szerveiben a 2011. év első félévében kifejtett, az EU Szabadalom ügye a holtpontról elmozdult.
Az innováció egyik legfontosabb feltétele a szabadalmaztatott találmány. Európában a jelenlegi országonként intézendő szabadalmi oltalom a független feltalálók, kis és közepes vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek számára nagy anyagi terhet jelent. Az IFIA véleménye, hogy az európai uniós egységes szabadalom megteremtése, földrajzi hovatartozástól függetlenül, hatékony anyagi innovációs támogatást eredményez. Az EU Szabadalom tehát a világgazdaság élénkítésének egyik eszköze.
Az IFIA Végreható Bizottsága ezért a világ feltalálói nevében elismerését és köszönetét fejezi ki Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek és kormányának ezen a téren kifejtett bonyolult egyeztető tevékenységéért, minek következtében fél évszázados sikertelenség után az EU szabadalom végre realitássá válik.

Dr. Vedres András IFIA elnök 20/9458078
    Kiadó: Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.