OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2011. május 23., hétfő 17:16

“Jó pályán!” szakmai fórumsorozat: indítás Észak-Magyarországon
    Budapest, 2011. május 23., hétfő (OS) - A 2010 nyarától 2011 novemberéig tartó TÁMOP 5.5.1/A-10/1 “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért  projekt keretében szakmai fórum kerül megtartásra, amit azután követnek az Észak-alföldi, Dél-alföldi és a Közép-dunántúli régióban megrendezésre kerülők.

    A projekt fő célja az, hogy a munkaerő-piaci integráció és pályainformációs tanácsadás témájára fókuszáló képzés keretében négy helyszínen (Nyíregyháza, Békéscsaba, Miskolc, Várpalota) segítsen az álláskeresőknek, pályakezdőknek vagy egyszerűen azoknak, akik másokon szeretnének segíteni a pályára kerülésben.  2011 májusára gyakorlatilag minden régióban sikeresen lezajlott a tervezett 15-15 fő pályainformációs képzése, Észak-Magyarországon ez május közepére valósult meg. A régióban 22 jelentkezőből került kiválasztásra a képzésben résztvevő 15 fő, közöttük 12 nő és 3 férfi. A résztvevők közül 7 középfokú, 8 felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Döntően 25-54 év körüliek, igaz két 54 év feletti és egy 25 év alatti résztvevő is színesítette a palettát. Voltak, akiket a még alaposabb és teljesebb ismeretszerzés motivált, ami hatékonyabbá teheti másokon való segítésüket a pálya- és álláskeresésben. A munkanélküliekkel, álláskeresők munkaerő-piaci re-integrálásával foglalkozó szakemberek hasznos tippeket, tanácsokat, új szempontokat akartak szerezni, amelyeket munkájuk során tudnak hasznosítani. A programban résztvevő öt munkanélkülit pedig az új munkalehetőség megszerzésének módszere, szakmai fejlődés motiválta. Esetükben pl. különösen hasznosnak bizonyultak az állásinterjúval és a lobbizással kapcsolatos gyakorlatok. A hallgatók különösen nagyra értékelték az oktatás lendületét, az interaktivitás lehetőségét.  A projekt második szakaszának részeként valamennyi régióban megvalósulásra kerülő helyi szakmai fórumokon 30-30 főnek (összesen 120 főnek) lesz lehetősége találkozni a munkaerő-piaci integráció és az életpálya tanácsadás témájában érintett felekkel, pl. a helyi munkaügyi központok, helyi szakképzési központok, a helyi fejlesztési és képzési bizottságok, önkormányzatok képviselőivel, helyi vállalkozókkal. A szakmai műhelyeken születő ötletek, tervek gondozását a továbbiakban a mentorok végzik.Az Észak-magyarországi régióban a projektet Matiscsákné dr. Lizák Marianna, a Miskolci Nőknek is Esélyt Alapítvány irodavezetője mentorálja. A szakmai fórumok által alkotott hálózatok nyitottak, bárki csatlakozhat hozzájuk – azok is, akik a képzésben nem vettek részt - akár a helyi mentorokon keresztül, akár a projekt (www.palyatanacsadok.hu) honlapján, akár az Észak-magyarországi régióbeli mentorszervezet elérhetőségein ( minoiesalapitvany@gmail.com e-mailcímén vagy a www.minoies.hu honlapján keresztül. /Dr. Borbély Szilvia/
    Kiadó: Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete (SZGTI) Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.