2024. március 29. péntek

2011. május 31., kedd 15:55

Nemzetközi filmfesztivál Magyarországon és ami körülötte történik - Szőcs Géza államtitkári összefoglalója (2011. 05. 22.) (1. rész)
    Budapest, 2011. május 31., kedd (OS) -

1.) Évek óta foglalkoztat egy hazai rendezésű nemzetközi filmfesztivál gondolata. Nemrégiben értesültem arról, hogy a MAPSz nevű produceri szövetséget (három szakmai társulásunk egyikét) felvette tagjai közé a FIAPF, az a nemzetközi szövetség, amely egyedül jogosult akkreditálni az egyes filmfesztiválokat, azaz minősíteni őket, hogy mely kategóriába tartoznak, jelesül, ami bennünket most leginkább érdekel, hogy az A kategóriába-e vagy sem.
    2.) A MAPSz kidolgozott tervvel jelentkezett nálam, amelynek megfelelően 2012 szeptemberének utolsó hetében szervezésükben sor kerülhetne az első olyan fesztiválra, amely a továbbiakban A kategóriás fesztivállá nőheti ki magát.
    3.)Egyes politikai szereplőkkel konzultálva kiderült számomra, hogy kormányzati forrásból ma egyetlen forinttal sem tartja lehetségesnek támogatni a kezdeményezést.
    4.) A MAPSz illetékeseivel közöltem, hogy pénzbeli támogatásra nem számíthatnak a kormány részéről. Ők ennek ellenére úgy ítélték meg, hogy mivel részben hazai, részben külföldi magántőke bevonásával, nemzetközi pályázatok és szponzoráció révén a terv reálisnak mondható, elindítják a szervezést. Erre céloztam a Filmszemle díjátadó ünnepségén, amikor arról beszéltem, hogy esély körvonalazódik rá, hogy a jövő év  talán az első olyan nagy fesztivál éve lesz hazánkban, amelyből legfelső kategóriás filmfesztivál nőhet ki, ennek teljes felhajtóerejével . E teljesen bizonytalan, inkább lebegtetettnek mondható fogalmazás ellenére a sajtó egy része és az ellendrukkerek nagy része kétségbeesett erőfeszítésekkel, kézzel-lábbal azon van, hogy személyemhez rendeljen egy konkrét összeget, mint amennyire állítólagosan ígéretet tettem, hogy ennyivel támogatná a kormány a fesztivált. Nem fognak erre bizonyítékot találni, miután ilyen ígéretet nem tettem.
    5.) A MAPSz közben előrehaladott tárgyalásokig jutott különböző nemzetközi filmes partnerekkel, köztük fontos szakmai szereplőkkel is. A Screen c. rangos folyóirat május 15-én délelőtt 10 órára szakmai kerekasztalt szervezett egy cannes-i kávéház teraszán, úgynevezett sajtóreggeli formájában, amelyre több filmes újságíró és szakember mellett engem is meghívtak. Úgy ítéltem meg, hogy a már terjedni kezdő álhírekre való tekintettel (melyek szerint a fesztivált a kormányzat jelentős összeggel támogatná) célszerű tisztáznom, hogy a szervezők erre nem számíthatnak. (Elvi támogatásomra azonban igen.) Ezért elvállaltam, hogy jelen leszek az eseményen, amelytől azt reméltem, hogy világos képpel fog szolgálni azokkal a feltételekkel, anyagi terhekkel, szakmai feladatokkal stb. kapcsolatban, amelyeknek egy ilyen fesztivál eleget kell hogy tegyen.
    6.) A sajtóreggeliről tudomást szerzett az MTI és az origo Cannes-ban jelenlévő két újságírója is, és a szervezőkhöz fordulva, megkapták a részvételi lehetőséget. A kerekasztal szakmai rangját a következő, nemzetközileg ismert személyiségek garantálták (az egyszerűség kedvéért a neveket és hivatásokat a névjegyekről írom át): Mike Goodridge (Editor in Chief, Screen International), Rita Dagher (Head of Co-Productions, Wild Bunch), Isabel Davis (Head of Co-Productions, British Film Institute), Elsiabeth Lequeret (Les Cahiers du Cinéma, RFI, Berlinale and SFSS Programer), Joel Levie (Co-Production Consultant, former GM of SODEC in Canada, Writer of the Cannes Film Fund and co-production publication), Giulia Fillippelli (Former head of the TIFF industry office, film festival consultant, Italian liaison for TIFF etc.)
    7.) Délelőtt 10 óra után néhány perccel azonban, éppen miközben a résztvevők az ültetési rend szerinti helyüket foglalták el az asztalnál, váratlanul megjelent a helyszínen egy illusztris csoport: az általam nagyrabecsült K. Gábor producer és egy B. Csaba nevű egyén egy hölgy társaságában, aki vélhetően az utóbbi felesége volt. Tőlük függetlenül, de ugyancsak előzetes bejelentés nélkül megjelent G. Kati is, az index hírportál újságírója.
    8.) A személyekre megterített asztalnál már egy macska sem fért volna el, nemhogy négy váratlan vendég, köztük jól megtermett férfiakkal. A Screen a helyzetet a legkézenfekvőbb módon kívánta megoldani: távozásra kérték fel a hívatlan vendégeket. (Jelzem: ha az érintettek előzetesen, vagy legalább ekkor hozzám fordulnak, kísérletet tettem volna rá, hogy meggyőzzem a szervezőket: szorítsunk helyet az illetőknek.)
(folyt.)