OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2011. július 6., szerda 12:27

Meghosszabbított nyitva tartás – július közepéig látogatható a KOGART Galéria Kondor Béla kiállítása
    Budapest, 2011. július 6., szerda (OS) - Kondor Béla, a 20. század második felének egyik legjelentősebb alkotója idén lenne nyolcvan esztendős – a KOGART Galéria ebből az alkalomból rendezett a művész grafikai sorozataiból emlékkiállítást, melyet most a nagy érdeklődésre való tekintettel július 15-ig meghosszabbít.

    Kondor Béla művészeti felfogása, egyéni világa és sajátos látásmódja a magyar művészetben előzmények nélküli. Életműve merít a grafika évszázados tradícióiból, Dürer, Rembrandt művészetéből, de radikálisan szakít saját korával, az 1950-es évekre jellemző szocreál leíró grafikával. Festményei és grafikái nagy ívű szintetizáló képességről tanúskodnak.   A rövid életű, ám kivételes életművet hátrahagyó művész igazi polihisztor volt: bravúros képzőművészeti tevékenysége mellett verset és prózát írt, orgonán játszott és élete utolsó éveiben fotóművészeti kísérleteket folytatott.   Kondor az ötvenes években robbant be a magyar képzőművészeti életbe. Kötöttségeket nehezen tűrő habitusa és egyedi művészeti szemlélete hamar szembeállította őt a kor hivatalos művészetével és a Képzőművészeti Főiskolával, ahol előbb festő majd grafika szakra járt. Diplomamunkája, a Jelenetek Dózsa György idejéből (1956) című hétrészes rézkarcsorozat új utat nyitott meg a hazai grafikában: tartalmilag a tragikusból a groteszkbe fordul, formailag erőteljesen konstruktív és expresszív.   A KOGART Galéria emlékkiállítása Kondor Béla grafikai tevékenységét mutatja be a legjelentősebb és legismertebb sorozatoktól (Dürer-sorozat [1956], William Blake-sorozat [1961-1]), egészen olyan művekig, melyeket eddig még soha nem láthatott kiállításokon a közönség (A majomkirály nyugati utazásai sorozat, 1971).
    Kiadó: Kovács Gábor Művészeti Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.