OS Országos Sajtószolgálat
2019. november 17. vasárnap
Ismertető


2011. július 11., hétfő 16:09

Fogyasztóvédelem: a terület fejlesztés alatt
    Budapest, 2011. július 11., hétfő (OS) - Az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottsága ma meghallgatta a területért felelős Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert. A bizottság tehát a kormánnyal közösen értékelte az elmúlt egy esztendő fogyasztóvédelmi területét érintő változásokat. A bizottsági meghallgatás, valamint az azt követő kérdések és válaszok után megállapítható: az elmúlt év a kormányzat politikájának átalakítása, a fogyasztóvédelmi terület megújulásának éve volt.

    A jogalkotás során, a fogyasztóvédelem területén működő társadalmi szervezetek támogató, előkészítő munkáját a bizottság eddig is nagyra értékelte, de a civilek szerepvállalása és súlya a jövőben a jelenleginél is hangsúlyosabban kell, hogy megjelenjen. Ehhez azonban a támogatásuk növelése elengedhetetlen, mert a visszajelzések alapján a rendelkezésre álló 154,1 millió forint hihetetlenül kevés. Alig hihető az is, hogy a beígért egymilliárd forint értékű uniós pályázati források kiírása egy év elteltével sem történt meg.

Mint a bizottság elnöke, Matolcsy Györgyhöz hasonlóan magam is fontosnak tartom a párbeszéd újragombolását, egy sokszereplős konzultáció kialakítását. Ugyanakkor fontosnak tartom leszögezni, hogy ez nem helyettesítheti a valódi érdekegyeztetést, legfeljebb kiegészítheti azt. A bizottság örömmel vette, hogy a miniszter úr bejelentette: a fogyasztóvédelmi törvény átdolgozott változatáról annak ellenére érdemi vita kezdődhet szeptembertől, hogy a kormány őszi jogalkotási programjának ez nem része.

Fentieken túl a több képviselő által is felvetett devizahitelesek ügye lesz még az - a fogyasztóvédelmet is hangsúlyosan érintő - terület, amelyet a bizottság az őszi ülésszak során ismételten napirendre kíván venni. A devizahitelesekkel kapcsolatos szocialista javaslatok között található a már korábban is kezdeményezett arányos teherviselés és a magáncsőd intézményének bevezetése, de az MSZP a korábbiaknál is sürgetőnek találja a Nemzeti Eszközkezelő Társaság felállítását is.

Reményeim szerint a mai, tartalmas párbeszéd a jövőben folytatódni fog, és a miniszter úr mind gyakrabban teszi majd tiszteletét a bizottság ülésein, ahol remélhetőleg legközelebb már talán konkrét eredményekről is be fog tudni számolni.

Simon Gábor,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke,
országgyűlési képviselő

    Kiadó: MSZP

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.