OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 18. szombat
Ismertető


2011. augusztus 30., kedd 09:06

Teljes a bizonytalanság a szakképzésben
    Budapest, 2011. augusztus 30., kedd (OS) - 20 százalékos költségcsökkentés, tömeges pedagógus elbocsátás, értelmetlen szerkezeti átalakítás - ez a lényege a kormány szakképzési koncepciójának, amely egyébként semmilyen összhangban nincs a tervezett közoktatási és felsőoktatási változásokkal.

    Teljes a bizonytalanság a tanév kezdetén a magyar szakképzésben. A kormányzati koncepció teljesen felborítja a szakképzés működőképes rendszerét, és semmilyen összhangban nincs sem közoktatási, sem felsőoktatási törvénnyel. Világosan kell látni, hogy a kormányzati szakképzési koncepció, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium jegyez, az elkövetkező fél évtizedben a magyar szakképzés szétveréséhez vezet. Bizonytalanságot szül, és nem alkot semmilyen új rendszert.

Zsákutca, hogy a szakképzés költségvetéséből 20 százalékot  kívánnak kivonni és ezáltal a szakképzés iskolahálózatát és a rendszerét financiálisan ellehetetlenítik. Eközben semmilyen megoldást és semmilyen garanciát nem képesek nyújtani arra, hogy a szakképzésbe az állami támogatás mellett külső források is bekerüljenek. Kérdésessé válik a korábban megítélt uniós források felhasználhatósága is. A tervezett intézmény összevonási koncepció a szakképzésben dolgozó pedagógusok, oktatók több mint 25százalékának elbocsátását fogja jelenteni.
      
A kormányzati szakképzési koncepció ugyanakkor a diákok, a szakképző intézmények tanulóinak sorsát bebetonozza, hiszen a tervezett változtatás a változó igényekhez semmilyen alkalmazkodási lehetőséget nem nyújt. A rendszer szűklátókörű és évtizedekre betonoz be sorsokat egy állandóan és egyre gyorsabban változó világban.
      
A szakképzés rendszerének új koncepciója semmilyen ponton nem illeszkedik, és nem kapcsolódik a közoktatás, illetve a felsőoktatás tervezett átalakításához. Ezek a koncepciók önmagukban állnak, nem biztosítják a tanulók számára a szükséges átjárhatóságot.
      
A tankötelezettség felső korhatárának csökkentése a szakképző intézmények diákjait és magát a szakképzést sújtja a leginkább. A tankötelezettség csökkentése évente több mint tízezer magyar fiatalt juttat kilátástalanságba. Számukra sem munkalehetőséget nem tudnak biztosítani, sem a tankötelezettséget nem írják elő, így minden kétséget kizáróan többnyire a szakképzésben résztvevő legnehezebb, leghátrányosabb sorsú fiatalokat érinti ez a tervezet.
      
A szakképzés átalakítása nem vezethet az ”inasképzés” újrateremtéséhez. A képzés és a munkaerőpiac igényei közötti szükséges és szoros kapcsolat nem jelenti, nem jelentheti azt, hogy a magyar fiatalok tízezrei évenként versenyhátrányba kerülnek külföldi kortársaikkal szembe.    
      
Az MSZP a korszerű, gyakorlatorientált szakképzés oldalán áll, amely biztosítja a szakmai-gyakorlati ismeretek elsajátítását, kellően rugalmas, lehetőséget biztosít az alkalmazkodóképességre, és nem kiszolgáltatott inasokat, hanem tájékozódni képes, szakmájukhoz magas színvonalon értő embereket képez.

Hiller István,
az MSZP Humánpolitikai kabinetjének vezetője
    Kiadó: MSZP

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.