2024. április 23. kedd

2011. szeptember 5., hétfő 12:41

L. Simon László közleménye
    Budapest, 2011. szeptember 5., hétfő (OS) -

Nemcsak a Parlament kulturális bizottságának elnökeként, de íróként is megdöbbenéssel olvastam Kertész Ákosnak az Amerikai Népszavában közölt nyílt levelét. Azt, hogy a levélben megfogalmazottak teljességgel elfogadhatatlanok és menthetetlenek, nem kell különösebben bizonygatni, hiszen nem az eredeti szövegkörnyezetükből kiragadott, manipulált idézetekről van szó. Az ügy ráadásul nemcsak azért szomorú, mert a szerző kollektív ítéletet mond a magyarság felett, ezzel vélhetőleg szándékosan felkorbácsolva az indulatokat, hanem azért is, mert ezt ismert íróként teszi, nem számolva azzal, hogy tettével alááshatja a kultúra képviselőinek tekintélyét. Pedig éppen arra lenne szükség, hogy a nemzeti kultúra a jelenleginél jóval nagyobb figyelmet kapjon mind a szélesebb közvélemény, mind a döntéshozók részéről – és lehetőleg ne az ilyen szélsőséges megnyilvánulások miatt. Meggyőződésem, hogy Kertész Ákos átlépett egy határt, de ettől még e határ innenső oldalán sem állhat meg az élet: nekünk, akik a magyar kultúra ügyéért dolgozunk, továbbra is arra kell törekednünk, hogy végre a hazai kulturális élet szereplőinek és intézményrendszerének értékeitől, eredményeitől legyen hangos a sajtó, ne pedig a velük kapcsolatos botrányoktól.   L. Simon László József Attila-díjas író, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke,  a Fidesz kulturális kabinetjének vezetője
    Kiadó: FIDESZ frakció