OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2011. szeptember 23., péntek 13:40

San Franciscótól Woodstockig – Az amerikai rockplakát aranykora 1965-1971
    Budapest, 2011. szeptember 23., péntek (OS) - Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Who, The Doors, Cream, Traffic, Creedence Clearwater Revival, Jefferson Airplane, Grateful Dead, The Byrds,   Buffalo Springfield ... valószínűleg kevesen vannak, akiknek ezek a nevek idegenül csengenek.  Róluk lesz szó – még ha közvetve is - a KOGART új kiállításán. A látogatók szeptember végétől a XX. század kultúrtörténetének egy különleges epizódjával ismerkedhetnek meg a San Francisco-öböl környékén 1965-1971-ben készült pszichedelikus rockplakátok és egyéb relikviák segítségével.

    Ez a néhány év forrongó korszaka a történelemnek, világszerte jelentős hatással volt generációk életmódjára, és a populáris kultúra alakulására. A rockzenei rendezvények plakátjai tehát nemcsak a megjelenített zenei események és a szereplők miatt érdekesek, hanem képzőművészeti szempontból is önálló értéket képviselnek.  A KOGART-ban látható több mint 150 plakát színvilágával, formakultúrájával és jelképrendszerével tökéletesen illeszkedik az amerikai pop art egy sajátos vonulatába. Ráadásul gyakorlatilag a pop art az első olyan stílus az amerikai művészet történetében, amely az amerikai társadalomban és az amerikai fogyasztókultúrában gyökerezett, vagyis valóban amerikai volt, nem pedig Európából  importált .   A Denver Art Museum rock poszter gyűjteményére és a magángyűjtők rejtett kincseire valójában  Simonyi András volt amerikai nagykövet hívta fel a figyelmet.  A hangsúly több okból került az 1965-1971 közötti időszakra, vagyis a pszichedelikus korra. Részben azért, mert ez volt a rock aranykora, mielőtt elüzletiesedett volna, másrészt pedig, mert a pszichedelikus rockplakátok képzőművészetileg is a legsokrétűbb és legizgalmasabb részét képezik ennek az emlékcsoportnak.   Maga a plakát több mint 100 éve fontos része a művészeti kultúrának elsősorban azért, mert   egyszerű nyelvezettel sokakhoz szólt. Éppen emiatt mindig jellemző volt rá a redukált, koncentrált formavilág, a formát hangsúlyozó színezés, a síkban gondolkodás – ezek mind a  modern művészet elemei. Ennek ellenére ezek a művek mégiscsak zenei események marketing eszközei voltak. A 60-as évek második felében valószínűleg senki nem gondolta volna, hogy fél évszázad múltán akár több tízezer dollárt is adnak majd egy-egy ritka darabért.  Az alapvetően grafikai anyagot különböző tárgyak egészítik ki: több tucat hangszer, kézirat, koncertjegy és egyéb relikvia teszi teljessé azt az üzenetet, amit a képek sugallnak. Az eredeti Woodstock-plakát, a jegyek, a programfüzet, a korai Doors-, Janis Joplin-, Jimi Hendrix-plakátok, a Hendrix-kézirat és a Hendrix-fellépőruha a clevelandi Rock and Roll Hall of Fame múzeumból, illetve magángyűjtőktől érkezett.   A pszichedelikus rock aranykorának plakátművészetét és tárgyi emlékeit ilyen formában még soha nem láthatta a közönség, nem csak Magyarországon, de Európában sem. A kiállítás anyagából készült egy 180 oldalas, kétnyelvű katalógus, a kor és a téma hat szakértőjének hiánypótló tanulmányával, több tucat színes reprodukcióval.
    Kiadó: Kovács Gábor Művészeti Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.