2024. április 25. csütörtök

Budapest, 2011. szeptember 30., péntek (OS) -

Magyarország megújítása mindannyiunk érdeke

Közlemény a tüntetésekkel kapcsolatban

Magyarország demokratikus jogállam. A Kormány elismeri minden munkavállaló, illetve szervezet alkotmányos jogát a sztrájkhoz, a tiltakozáshoz. Tüntetéshez minden szakszervezetnek és civil szervezetnek joga van. A Kormány ugyanakkor mélységesen sajnálja, hogy egyes szakszervezeti vezetők nem az emberek érdekeit képviselik, hanem saját politikai ambícióikat helyezik előtérbe.
    A Kormány álláspontja az ország megújításával, átalakításával, egy új Munka Törvénykönyve megalkotásával, valamint a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjakkal kapcsolatban nem változott meg. Az ezekkel kapcsolatos törvény- és egyéb jogszabályalkotási folyamat nem áll le, a Kormány és az Országgyűlés szándékának megfelelően folytatódik.
    A Kormány elkötelezett a nyílt tervezésű törvényalkotás mellett, folyamatosan lehetőséget teremtve arra, hogy az állampolgárok elmondhassák véleményüket az életüket érintő gazdaság- és társadalompolitikai kérdésekben. A rendszerváltás óta soha ilyen széles körű konzultáció nem előzte meg a törvények előkészítését, mint most. A Kormány szándéka szerint ez a jövőben is így lesz.
    Morális értelemben elfogadhatatlan, hogy életerős, szakmailag felkészült, munkaképes emberek nyugdíjban részesüljenek, miközben még hosszú évekig hasznos munkát végezhetnének a közösség javára. Emellett a nyugdíjrendszer önálló lábra állítása - azaz, hogy ne növekedjen évről-évre az államadósság - gazdasági szempontból is megköveteli, hogy a korábbi gyakorlaton a Kormány változtasson.
    A miniszterelnök és a belügyminiszter már eddig is több alkalommal egyeztetett az érintett érdekvédelmi szervezetekkel, a kormányfő legutóbb az elmúlt héten ült tárgyalóasztalhoz a legnagyobb munkaadói és a munkavállalói szervezetekkel. A konzultációk azóta is folyamatosak.

Kormányszóvivői Iroda