OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2011. október 8., szombat 16:27

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye -
    Budapest, 2011. október 8., szombat (OS) -

    
    A Magyarországon telepített vizák elérték a Fekete tengert

    Hazánkban jelölt vizát fogtak ukrán halászok a Duna Kilia ágában - 18 km-re a Fekete tengertől - 2011 szeptemberében. Az 50 cm hosszú hal Vilkovóig 1580 km-t tett meg, áthaladva a Vaskapu I. és Vaskapu II. vízerőmű rendszeren. A tavaly elindított vizatelepítési program eredményességét igazoló halat a halászok visszaengedték a Dunába - tájékoztatta az ukrán Duna Bioszféra Rezervátum a program szervezőit.
    Az MTA BLKI No10998 jelű viza érte el a Duna Deltát, és ezzel a 2010-es vizatelepítés kezdeményezői elérték céljukat: bizonyították, hogy a Duna felső szakaszáról - szaporodási helyükről - a halak eljutnak tengeri élőhelyükig.  Aki megment egy életet, egy egész világot ment meg. Mi pedig a mai napon egy egész fajt készülünk megmenteni  - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tavaly, a telepítés napján, 2010. szeptember 29-én.
    A 100-100 kis vizát a Szigetközben, Budapesten a Vizafogónál és Ercsinél, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság koordinálásával engedték vízbe. A vizatelepítés kezdeményezői és támogatói a Rideg&Rideg Fish Farm Kft. Homokmégy, az  Előre   Halászati Termelő Szövetkezet Győr, a Közép-dunai Hal Kft. Ercsi, és a Hallépcső Bt. Győr voltak, míg a halak jelölését a Balatoni Halászati Zrt. munkatársa végezte. A sikerhez hozzájárultak a szerb, ukrán halászok, az ukrán Duna Bioszféra Rezervátum, a román Duna Delta Intézet és a Belgrádi Egyetem Biológiai Tanszék munkatársai, akiket külön köszönet illet.
    A kezdeményezők tovább kívánják folytatni a tokfélék megmentéséért folytatott munkájukat, terveik között szerepel az állomány-erősítő telepítések megkezdése, az élőhelyek védelme és annak vizsgálata, hogy a hajózsilipek funkcionálnak-e halzsilipként. Az újabb célkitűzések azonban már szélesebb körű összefogást igényelnek, mivel a Duna jelképének tekinthető viza megmentése Magyarország és a Duna-menti országok közös feladata.

    Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóiroda

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.