OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2011. november 30., szerda 13:01

Finisben a “Jó pályán!” projekt. Kutatási eredmények
    Budapest, 2011. november 30., szerda (OS) - 2011 november végén befejeződött a nők, fiatalok és 45 éven felüliek munkaerő-piaci (re)integrációját, “jó pálya  választását, valamint esély-és és béregyenlőségét elősegíteni szándékozó  Jó Pályán!   TÁMOP-5.5.1/A-10/1.projekt. A projekt során a főpályázó SZGTI (Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete) felhasználta, ötvözte és továbbfejlesztette a korábbi Bérbarométer (www.berbarometer.hu) és Pályainformációs tanácsadók projektben (www.palyatanacsadok.hu) kialakított jó gyakorlatait.

    A Jó Pályán! projekt végéhez közeledve számvetést kell készíteni, mit is sikerült elérni. A projekt megvalósítására az Észak-Magyarországi, az Észak-Alföldi, Dél-Alföldi és a Közép-Dunántúli régióban került sor. Először is sikerült részben felújítani a 2007/2008-ban – még a válság előtt - létrehozott Bérbarométer adatbázist (www.berbarometer.hu), legalábbis az említett konvergencia régiókat illetően. A 3500 fős minta válaszai a munkahelyi és munkaerőpiaci körülményeket illetően rámutat az utóbbi időszakban – vélhetően a válság hatására - bekövetkezett néhány markáns változásra. Ilyen pl. az, hogy a mintában résztvevők között érezhetően megnőtt a vállalkozók (önfoglalkoztatók) aránya, ami a kényszervállalkozások újabb hullámát is jelzi. Drasztikusan esett a foglalkoztatottak között a nyugdíjasok száma, s a korábbiakhoz képest jelentősen nőtt a részmunkaidőben dolgozóké (ami eddig Magyarországon kevésbé volt jellemző). Azt is látni, hogy a konvergencia régiókban nőtt a non-profit szektor, mint foglalkoztató szerepe. Nem kedvező tendencia, hogy a megkérdezettek között emelkedett a szakképzettséget nem igénylő foglalkozásúak aránya, ami nem éppen azt jelzi, hogy a magas hozzáadott értékű tevékenységek nyernének teret; sőt a közfoglalkoztatás súlyának erősödése épp az ellenkező irányba hat. Kedvezőtlen tendencia, hogy a Bérbarométer felmérés során tapasztaltakhoz képest erőteljesen esett azoknak az aránya, akik arról tudósítottak, hogy a munkahelyükön lehetőségük volt továbbképzésen részt venni. Változatlanok maradtak viszont az elmúlt években azok a szempontok, amelyeket a megkérdezettek a munkahely keresés során a legfontosabbnak ítélnek (megfelelő bér, határozatlan idejű munkaszerződés és a jó kollégák). Most is, ugyanúgy, mint a korábbi BérBarométer (www.berbarometer.hu) felmérésben a legtöbben úgy kezdik a munkakeresést, hogy megkérdezik családjukat, ismerőseiket. Nőtt azonban az internetes források szerepe, s valamelyest a munkaügyi központoké is.  dr. Borbély Szilvia
    Kiadó: Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete (SZGTI) Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.