OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2011. december 6., kedd 14:20

Válasszunk már 16 évesen? A fiatalok véleménye mérvadó lehet – Szólj bele!
    Budapest, 2011. december 6., kedd (OS) - A szomszédos Ausztriában már a 16 éves fiatalok is részt vehetnek a különböző helyi, országos illetve európai szintű választásokon. Vajon a fiatalok nagyobb érdeklődésére, részvételére lehet-e számítani akkor ha Magyarországon is csökkene a választójogi korhatár?

    A dán EU-elnökség ebben a témában kiváncsi a fiatalok véleményére egész Európában. Igaz, a választóijogi törvény aktuális hazai vitája is alapot adhat ezen kérdések felvetésére. A most indult online konzultációban (http://ikkor.eu/?q=strukturalt-parbeszed-kerdoiv-dan-eu-elnoekseg) mindenki elmondhatja a véleményét. Elsősorban a 35 év alatti fiatalok közvetlen visszajelzéseit várja a konzultációkat Magyarországon koordináló munkacsoport.

Vajon a választójogi korhatár csökkentése azt is eredményezné, hogy több a fiatalokat közvetlenül érintő kérdések állandó jelleggel felkerüljenek a politikusok napirendjére? Ez is kérdés, hiszen az Európai Ifjúsági Fórum, amely összefogja a fiatalok véleményét és hangját Európában, teljes mértékben ezt támogatja. A Fórum magyar EU-elnökségi összekötőjeként is az vezérelt, hogy minél magasabb szinten és minél szélesebb körben ismerjék meg és vonják be a fiatalok véleményét. Szerintem ez a mostani konzuláció tétje. - vélekedik Szabados Viktor ifjúsági civil delegált (FDE.hu), a strukturált párbeszéd Nemzeti Munkacsoport elnöke.

A konzultáció illeszkedik az úgynevezett strukturált párbeszéd folyamátához, amely az EU összes tagállamában, így Magyarországon is évente kétszer bekéri és felméri a fiatalok véleményét az őket érintő kérdésekben. A spanyol-belga-magyar EU-elnökség alatt Budapesten volt az a zárókonferencia, amely összegezte a válság kapcsán kialakult munkanélküliség fiatalokat érintő szempontjait, megoldási javaslatait.

A felhívás mostani körében a lengyel-dán-ciprusi elnökség alatt a fiatalok részvétele a fő prioritás. Milyen formában vesznek részt a mai fiatalok az őket érintő döntésekben? Hogyan képviselik az érdekeiket? Van-e beleszólási lehetőségük a helyi és országos közügyekbe? A fiatalok visszajelzéseiből konkrét javaslatokat és ajánlásokat fogalmaz meg a magyar munkacsoport. Ezek a visszajelzések 2012 márciusában a koppenhágai EU Ifjúsági Konferencián közös európai állásponttá, a fiatalok és döntéshozók közös ajánlásaivá válik majd.

Válasszunk már 16 évesen? A fiatalok véleménye mérvadó lehet - Szólj bele!
Az online kérdőívet 2012. január 16-ig lehet kitölteni.
http://ikkor.eu/?q=strukturalt-parbeszed-kerdoiv-dan-eu-elnoekseg

A fiatalok véleményével és az állandó ifjúsági párbeszéddel kapcsolatban a Szólj bele! facebook oldalon folyamatos hírek és eredmények érhetőek el.
http://www.facebook.com/pages/Szólj-bele/191417394277019
    Kiadó: Felsőoktatási Diákszervezetek Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.