OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 19. kedd
Ismertető


2011. december 8., csütörtök 23:22

1500 kenyeret küldenek a Parlamentnek
    Budapest, 2011. december 8., csütörtök (OS) - 2011. december 8-án és 9-én 1500 fogyatékos ember több, mint 1500 szelet kenyeret postáz az Országgyűlésnek. A kenyérszeletek házikót formáznak, az életet és a közösséget jelképezik. A 62 szervezetet tömörítő, mintegy 2500 fogyatékos embert képviselő CÉHálózat célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy a fogyatékos személyek emberhez méltó szociális ellátása és fejlesztése végveszélybe került.

    Az akcióban részt vevő fogyatékos személyek többsége üzenetet is küld arról hogy miért fontos számukra az otthont és szerető közösséget adó civil szolgáltató szervezet, amelynek léte már csak hetekre, hónapokra biztosított.
    A CÉHálózat felmérése szerint a nem elégséges állami normatív támogatás eredményeként a következő hetekben 15-19 civil szolgáltató zárhatja be kapuit, 2012 első félévében további 40-50 szolgáltató, de előbb utóbb mind a 93 civil szociális szolgáltatóra ez a sors vár, így 5000 fogyatékos ember és családja élete változik meg drámaian.
    Miért baj ez?
    Pusztán pénzügyi közelítésben azért, mert pazarló: az ellátás nélkül maradó fogyatékos emberek összességében jóval többe kerülnek majd a hazai szociális és egészségügyi ellátórendszernek, mint amennyit a civil szolgáltatókon megspórol az állam.
    Emberiességi alapon is könnyű válaszolni: a civilek által működtetett otthonok törődést, szeretetet, az emberhez méltó élet esélyét kínálják a fogyatékos embereknek.
    A fogyatékos ember szempontjából: az ellátott elveszíti megszerzett társadalmi státuszát és hasznosságát; az ellátottak többsége mögött nem áll család, így elhelyezésük és további ellátásuk drámai helyzetet teremthet fogyatékosságában és egészségében jelentős állapotromlás következik be.
    A fogyatékos ember családja részéről: az ellátással kapcsolatos teher nyomására a család szétesik, nem képes az intézmény által nyújtott speciális, szakszerű ellátást nyújtani.
    A szociális intézmény részéről: a civil szervezetek közfeladatot ellátó szerepe és léte felszámolódik. Nem fontos és nem érték a jelen helyzetben a speciális, egyedi és személyes törődést nyújtó ellátás és gondoskodás. Az intézmények által létrehozott értékek megsemmisülnek, munkavállalói munkanélkülivé válnak
    A CÉHálózat az akcióval jelzi a Magyar Állam számára: A civil szféra a szociális területen olyan hiánypótló munkát végez, amelyet az állami és az egyházi szféra kapacitása nem bír el.
    Gazdasági és társadalmi súlyuk ellenére komoly hátrányban vannak a többi szektor szereplőivel szemben, a működésük stabilitását semmilyen kiegészítő forrás nem biztosítja. Az így kialakult helyzet súlyosan veszélyezteti a fogyatékos emberek számára szolgáltatást nyújtó civil szervezetek feladatvállalását, akadályozza a szükségletek kielégítését.
További információ:
Nelhübel Henriette
CÉHálózat elnöke
Tel: 06 70 386-2961
Honlap:www.cehalozat.hu
    Kiadó: CÉHálózat Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.