OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 22. szerda
Ismertető


2011. december 14., szerda 23:29

A hazai és nemzetközi zsidóság üdvözli a kormány által kezdeményezett egyeztetéseket
    Budapest, 2011. december 14., szerda (OS) - A mai napon a KIM, dr. Gál András Levente kormánybiztos vezetésével újabb egyeztetést tartott a zsidó közösségeket érintő úgynevezett  örökjáradék   kérdésben. Az EMIH a tárgyalásokról informálta Yonah Metzger izraeli főrabbit, aki üdvözli a kormány lépéseit. Korábban a legfelsőbb izraeli vallási méltóság arra kérte Semjén Zsolt m.e.-helyettest, hogy az örökjáradék elosztását az egyes irányzatok társadalmi támogatottsága alapján határozzák meg.

    Az egyeztetés előzménye az a dinamikus fejlődés, melynek gyümölcse a sokszínű, több egymással párhuzamosan működő zsidó hitközség, mely egyben elhozta az igényt, hogy a zsidóság sokszínűsége a Magyar Állammal való kapcsolatban és a magyar zsidóságtól 1948 után elkobzott ingatlanok után kapott egyházi finanszírozásban, az úgynevezett örökjáradék kérdésében is megnyilvánuljon. A 2012. január 1. életbe lépő egyházügyi törvény ezt a változást ismeri el a törvény szavával is, hiszen mellékletében a neológ Mazsihiszen kívül a statusquo EMIH és az ortodox MAOIH is megjelenik önálló egyházként. Ősszel, a Mazsihiszen kívüli hitközségek kérésére, a KIM kezdeményezte, hogy történjen megállapodás a Mazsihisz és a többi hitközség között az említett örökjáradék kérdésében. A lezajlott egyeztetések nem jártak sikerrel, ugyanis habár a Mazsihisz hajlandónak mutatkozott a rajta kívül álló hitközségek bizonyos fajta  támogatására , de nem akarta elismerni azokat egyenlő partnerként. A mai egyeztetésen az EMIH kifejtette álláspontját, mely szerint elsődleges prioritásnak tartja, hogy az örökjáradék egyeztetések ne váljanak egy nyilvános, sajtón keresztüli sárdobálássá. Illetve azt tartaná helyesnek, ha minden hitközség, az Állammal közvetlenül, önállóan szerződésben állapodhatna meg. Egy olyan finanszírozás, amely a társadalmi támogatottságot és a kifejtett aktivitást venné alapul, biztosítaná a zsidó közösségek jövőbeni további reneszánszát is. A tárgyalásokról az EMIH informálta többek közt Izrael Állam főrabbiját, aki nagy megelégedéssel fogadta az előrelépés hírét. A főrabbi magyarországi látogatásai alkalmával többször is kifejtette abbéli reményét, hogy a zsidó közösségek közötti diszkriminatív állami viszonyt rendezni lehet, és az Állam az egyes hitközségeket és irányzatokat egyenlő partnerként és egyenlő mércével kezeli majd. A nyáron, a főrabbi Jeruzsálemben fogadta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes urat, aki beszámolt neki az új egyházügyi törvény zsidó közösséget érintő tartalmáról, melyet a főrabbi örömmel üdvözölt. Korábban, 2010 decemberében a legfelsőbb izraeli vallási méltóság arra kérte a miniszterelnök-helyettest, hogy az örökjáradék elosztását az egyes irányzatok társadalmi támogatottsága, például az 1%-os felajánlások aránya alapján határozzák meg. Az EMIH üdvözli a Magyar Kormány lépéseit és külön értékeli, hogy a kormány kellő óvatossággal eljárva, mindenekelőtt a hitközségek közötti belső megállapodást ösztönzi.
    Kiadó: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.