OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2012. január 17., kedd 13:20

MGYOSZ: a Magyarország iránti bizalom csak együttműködéssel állítható helyre
    Budapest, 2012. január 17., kedd (OS) - Nemzetközi és hazai szinten egyaránt intenzívebb egyeztetéseket, az érintettekkel folytatott szorosabb együttműködést javasol a Kormány számára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. A munkaadói szervezet szerint ez a Magyarország iránti bizalom helyreállításának nélkülözhetetlen eszköze.

    Magyarország nemzetközi megítélése mára a gazdasági mutatók által indokoltnál is rosszabbá vált, ez pedig a bizalom hiányának jele. Tudomásul kell vennünk, hogy a jelenlegi, kiszámíthatatlanul változó világban a nemzetközi közösség pozitív megítélése minden korábbinál fontosabb. Az elvesztett bizalom visszanyerése nemcsak az EU, a nemzeti kormányok és az IMF, hanem a működő tőke és a pénzügyi befektetők vonatkozásában is létfontosságú.     A Magyarországon működő vállalatok sikerének - sokszor napi szinten - elengedhetetlen feltétele a nemzetközi bizalom helyreállítása.
A kormányprogram vállalkozásokat érintő alapvető célkitűzéseivel, így a munka középpontba helyezésével, az adminisztrációs terhek csökkentésével és az adócsökkentéssel a vállalatok messzemenően egyetértettek, de az elmúlt időszak erőltetett ütemű törvénykezése a legtöbb esetben lehetetlenné tette az előzetes egyeztetetések lefolytatását és a döntéshozatal megalapozását segítő hatástanulmányok elkészítését. Ez egyrészt negatívan hatott a szabályozás minőségére, másrészt óhatatlanul bizalomvesztéssel járt.
    A bizalom visszaszerzésének legfontosabb eszköze hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt az érdekeltekkel fenntartott partneri viszony, illetve a mindenkori minimális szabályokon túlmenő, részletes tartalmi egyeztetés.
A mai bizonytalan világpolitikai helyzetben a széleskörű együttműködés a gazdaság fejlődésének sokkal inkább nélkülözhetetlen feltétele, mint akár csak néhány éve.
    A bizalom helyreállítása érdekében a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége a következő javaslatokat fogalmazza meg a Kormány számára:
    - A lehető legrövidebb idő alatt állapodjunk meg az EU-val és az IMF-fel az ország finanszírozásának biztosítása érdekében
    - Tartsunk fenn folyamatos formális és informális jó viszonyt a nemzetközi szereplőkkel
    - A kormányzat kössön tartós békét a bankokkal, és tegye érdekeltté őket a vállalati finanszírozás érdemi bővítésében
    - Minél hamarabb induljon be az érdemi munka a versenyszféra most alakuló állandó konzultációs fórumán. Ez a fórum lehetőséget ad úgy az előkészítés alatt álló szabályozások egyeztetésére, mint a már életbe lépett, de problematikus szabályozások utólagos hangolására.
    A jelenlegi kritikus helyzet megoldásához a 110 éves MGYOSZ felajánlja több ezer tagvállalatának, szakmai és területi szövetségeinek tapasztalatát és szakértelmét.
    A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60 százalékát képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 6000 közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei-regionális szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak.
    A BUSINESSEUROPE Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 35 ország 41 munkaadói szövetségeit tömöríti, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja. A csúcsszervezet által képviselt 20 millió kis-, közép- és nagyvállalat összesen 120 millió embernek ad munkát az Unióban.

További információ:

Prigli Dóra
email: prigli.dora@flowpr.hu
telefon: +36-20/665-0388

------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.