OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2012. január 27., péntek 10:43

5800 fős integrációs program Heves megyében
    Budapest, 2012. január 27., péntek (OS) - Heves megyében indítják útjára Magyarország egyik legnagyobb, több mint 5800 főt érintő integrációs programját a Szegényeket Támogató Alap Egri Alapítványa, valamint a Kárpátok Alapítvány szervezésében. A Hét falu – egy hálózat elnevezésű program keretében Bükkszentmárton, Egerbakta, Hevesaranyos, Sirok, Szajla, Szúcs és Terpes lakosainak felzárkózását segítik elő. A program keretében egy 1200 fős felmérés is megvalósul az érintett településeken a mélyszegénységről, melynek részletes elemzését 2012 áprilisában jelentetik meg a szervezetek. A hároméves, közel 170 millió forintos program megvalósulását az Európai Unió támogatja.

    A Hét falu – egy hálózat programba bevont települések össznépessége 5874 fő, kiknek harmada mélyszegénységben él. A program alapvetően négy célcsoportra terjed ki:
1.  mélyszegénységben élők (580 fő) – a településen élő aktív korúak száma mintegy 1200 fő, közülük 580 főt vonnak be a közvetlen fejlesztést szolgáló tevékenységekbe. Számukra elsődlegesen a munkanélküliség, a szakképzettség hiánya, az eladósodás, valamint az iskolai lemorzsolódás és a korai családalapítás jelent problémát;
2.  humán szakemberek (30 fő) – a projekt megvalósítása során kiemelt jelentőséggel bír a védőnők, orvosok, (óvoda)pedagógusok, családsegítő és gyermekjóléti szakemberek, valamint szociális gondozók képzése, a helyi közéletben való aktívabb részvételük és együttműködésük elősegítése;
3.  civil szervezetek, informális közösségek vezetői (63 fő) – a program alapvető célja, hogy fejlessze a helyi civil szervezetek tevékenységét, illetve új szervezetek létrejöttét;
4.  helyi politikusok, kistérségi szereplők (21 fő) – alapvető cél a helyi politikusok és döntéshozók forrásszerzési képességeinek fejlesztése, tapasztalatcseréje, a különböző települések együttműködésének erősítése.
A szakmai program központját a minden településen létrehozott közösségi szolgáltató házak jelentik: itt érhetők el a program új szolgáltatásai, a projekt tevékenységei. A közösségi terek napi 10 órában alap- és speciális fejlesztő szolgáltatásokat biztosítanak a célcsoportok számára.
A program keretében családokra szabott szolgáltatási szerződéseket kötnek: a melyszegénységben élők – többek között – felzárkóztató és munkaerőpiaci képzésben, pályaismeret-bővítésben, informatikai és kommunikációs készségfejlesztésben, tanodai foglalkozásokban és különböző közösségi akciókban vehetnek részt.
A program célja az is, hogy dinamizálja a települések civil szervezeteinek és informális közösségeinek tevékenységét, segítse az együttműködésüket, valamint képzésekkel és mentori támogatással bővítse forrásszerző kapacitásukat. A helyi közéleti szereplők, szervezetek bevonásával alakulnak meg a Jövő Műhelyek, amelyek összegyűjtik a fejlesztési elképzeléseket, megvalósításukra stratégiát dolgoznak ki, tagjai tréningeken és tanulmányutakon vesznek részt, helyi és az akcióterület egészét érintő akciókat szerveznek.



    Kiadó: Kárpátok Alapítvány-Magyarország

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.