OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2012. február 16., csütörtök 13:10

Állásfoglalás-tervezet - nem hivatalos fordítás! (1. rész)
    Budapest, 2012. február 16., csütörtök (OS) - Állásfoglalás tervezet a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, a Liberálisok és Demokraták Képviselőcsoportja, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség Képviselőcsoportja és az Északi Baloldal/Egyesült Baloldal Képviselőcsoportja nevében.

    az Európai Parlament állásfoglalás-tervezete a közelmúlt magyarországi politikai eseményeiről  Az Európai Parlament,  –   tekintettel az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 2., 3., 4., 6. és 7. cikkére, az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 49., 56., 114., 167. és 258. cikkére, az Európai Unió Alapjogi Chartájára és az Emberi Jogok Európai Egyezményére (EJEE) az alapjogok tiszteletben tartása, előmozdítása és védelme tekintetében,   –  tekintettel Magyarország új Alaptörvényére, amelyet a Magyar Köztársaság Országgyűlése 2011. április 18-án fogadott el, és amely 2012. január 1-jén lépett életbe (a továbbiakban: az új Alaptörvény), valamint az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseire, amelyet 2011. december 30-án fogadott el a Magyar Köztársaság Országgyűlése (a továbbiakban: Átmeneti Rendelkezések),   –  tekintettel a Joggal a Demokráciáért Európai Bizottság (Velencei Bizottság) által közzétett CDL(2011)016. és CDL(2011)001. számú, az új magyar Alaptörvényről és az új magyar Alaptörvény kidolgozásának folyamatával kapcsolatban felmerült három jogi kérdésről szóló véleményekre,   - tekintettel az Európai Parlament 2011. március 10-i, a magyarországi médiatörvényről és 2011. július 5-i, a magyar alkotmány felülvizsgálatáról szóló határozataira,  - tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság alelnöke, Neelie Kroes 2011 októberében felállította a Médiaszabadság és Pluralizmus Magasszintű Munkacsoportot,  - tekintettel a Tanács és a Bizottság által tett nyilatkozatokra az Európai Parlament 2012. január 18-án tartott, a közelmúlt magyarországi politikai eseményeivel foglalkozó plenáris vitájában,   - tekintettel az Európai Bizottság 2012. január 17-i döntésére arról, hogy gyorsított kötelességszegési eljárást indít Magyarország ellen a központi bank és az adatvédelmi hatóság függetlensége, valamint az igazságszolgáltatást érintő intézkedések miatt,  –  tekintettel eljárási szabályzata 115. cikke (5) bekezdésére és 110. cikkének (4) bekezdésére,  A.  mivel az Európai Unió az EUSZ 2. cikkében foglaltak szerint a demokrácia és a jogállamiság értékein, az Európai Unió Alapjogi Chartájában és az EJEE-ben rögzített alapjogok és szabadságok kétségbevonhatatlan tiszteletén és az említett jogok, szabadságok és elvek jogi értékének elismerésén alapul, amit tovább erősít az EU közelgő csatlakozása az EJEE-hez,
    Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.