OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető


2012. március 1., csütörtök 13:33

Közlemény: Nem megmenteni kell a devizaadósokat! Az illetékes – büntető és polgári - bíróságok tehetnek pontot az ügyre.
    Budapest, 2012. március 1., csütörtök (OS) - Nem megmenteni kell a devizaadósokat, hanem igazságot szolgáltatni! Isten óvjon minket a megmentőktől!  A helyettünk és nevünkben tárgyalóktól. A Bankszövetség és a kormányzat tárgyalásai megbízás nélküli ügyvitelnek minősíthetők.  Tudni illik minden magyar állampolgárnak, hogy az EU és a magyar jogrend szerint is, jogállamban a jelenlegi abszurd helyzetet a devizaadósokra nézve  az úgynevezett deviza alapú kölcsönszerződések megkötése idézte elő. Ezek a szerződések ugyanis – amint az tömegesen beigazolódott - alkalmatlanok a hitelezési folyamat fenntartható szabályozására.

    A bankok, amikor arra hivatkoznak, hogy jog szerint járnak el, az csak azt jelenti, hogy e hibás szerződések szerint járnak el, amellyel már eddig is súlyos károkat okoztak (a túlfizetések kikényszerítésével) és még hatalmasabb károk várhatók – ha nem kerülnek megelőzésre – az árverési moratórium feloldását követően, a mai naptól. A kölcsönszerződések módosítására a jogrend szerint – a felek vitája esetén – csak és kizárólag az illetékes bíróságok jogosultak. A devizaalapú szerződés alapján kölcsönt folyósító bankok a szerződésmódosítást illetően szóba sem állnak a devizaadósokkal, mi több a tisztességes elszámolásra sem hajlandók a banktitokra hivatkozva. Ez a gyakorlat bíróság előtt bizonyítható. Folyamatosan duplájára emelték a havi törlesztő részleteket, úgy hogy egyben növekvő tartozásokat tartanak nyilván. Ez egy ex lex helyzet, egy világcsodája. Ennek az abszurd helyzetnek az az oka, hogy a devizaalapú hiteltermékek bevezetése során, a bankok eltértek az elszámolási technikában a jegybanki alapkamat vezérelte forintalapú számítási szisztémától, azaz lecserélték a CHF/HUF változás vezérelte számítási módra. Ezt az elszámolási technikát a PSZÁF és az MNB vétkes mulasztással beengedte az országba és azóta sem vették a fáradságot ennek a betiltására illetéktelenségre hivatkozva. A devizaadós törvényes úton úgy szabadulhat ebből az ex lex helyzetből, ha a kölcsönszerződését bíróság előtt megtámadja és a bíróság útján tér vissza a jegybanki kamat vezérelte forint alapú kölcsönszerződés által kijelölt – fenntartható - útra. A kölcsönszerződésekből eredő eddig okozott és a jövőben bizonyosan bekövetkező – éppen a kilakoltatási moratórium feloldása, illetve a fedezetek tömeges végrehajtásba adása kapcsán megjelenő – károk kimutathatók, amely kárérték alapján büntető feljelentéssel élhet a devizaadós az illetékes hatóságokhoz. (Rendőrség, Ügyészség) A csoportos büntető feljelentéseket illetve a csoportos bírósági eljárásokat a Devizaadósok Szövetsége szervezi tagjai számára úgy, hogy az egyéni – törvényes - utat is támogatja.  A szövetség felhívja a devizaadósok figyelmét arra, hogy a büntető feljelentésekhez és a bírósági keresetekhez csatlakozni lehet. Továbbiak: www.devizaados.eu
    Kiadó: Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.