OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2012. március 21., szerda 02:21

Közlemény: Újabb stációjához érkezett a devizaadósok kálváriája
    Budapest, 2012. március 21., szerda (OS) - A Bankszövetség deviza alapú hitelezést folytató bankjai a kormánnyal karöltve újabb egyoldalú szerződésmódosítást kínálnak a devizaadósoknak oly módon, hogy azok garantáltan elveszítsék az esélyüket is, az eddigi és a jövőben várható káraik bíróság előtti érvényesítésére. A megoldások  mindegyike jogvesztő szerződésmódosítások aláírását kényszeríti ki.

    Mint az köztudott a devizaalapú kölcsönszerződéssel hitelt nyújtó bankok, a havi törlesztő részleteiket – törvénytelenül - a duplájára emelték az úgynevezett árfolyamváltozásra hivatkozva, továbbá a devizaadósok tartozásának a mértékét is elképesztő módon növelték.   Ezt a drasztikus és egyoldalú szerződésmódosítást a devizaadósok egyre nagyobb része képtelen kigazdálkodni a családi kasszából, tartalékaikat élik fel és egyre többen esnek az úgynevezett 90 napon túli törlesztő részlet elmaradással rendelkezők csoportjába. Az ilyen helyzetben lévő családok otthonait (autóit) a bankok kiadják végrehajtásra.   A regnáló kormányzat álságos magatartásának jellemzője az, hogy míg szóban a miniszterelnök a devizaadósok megmentéséről beszél, addig a perilleték felső határát 900 ezer forintról 1,5 millió forintra emelték, hogy ezzel is megakadályozzák, nehezítsék hogy a devizaadósok csoportosan bíróság előtt rendezhessék kölcsönszerződéseik dolgát, mert az egyénileg pert tervezők simán elvéreznek a perilletéken. Az a kormányzati magatartás, amely asszisztál több mint ötezer család otthonaikból való a kilakoltatásához, továbbá a banki egyoldalú szerződésmódosításokhoz, úgymint árfolyamrögzítés, végtörlesztés és most az újabb stáció  - az árfolyamrögzítés úgynevezett kibővítése - pedig egyszerűen minősíthetetlen. Bízunk benne, hogy mindezen károkozásokért - nem egy esetben öngyilkosságért - a felelősök nem csak a történelem ítélőszéke előtt felelnek majd.  A Devizaadósok Szövetsége nagy elszántsággal szervezi a kölcsönszerződéseknek az illetékes bíróságok előtti megtámadását, így a fenntarthatatlan egyre nagyobb társadalmi feszültségekkel járó jogviszony törvényes megváltoztatását. Továbbiak: www.devizaados.eu
    Kiadó: Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.