OS Országos Sajtószolgálat
2022. január 25. kedd
Ismertető


2012. március 21., szerda 17:30

Az antirasszizmus ügye továbbra sem kívánatos a házelnök számára
    Budapest, 2012. március 21., szerda (OS) - Kövér László házelnök idén is kitiltotta az antirasszizmus világnapjára időzített Radnóti Miklós-díjátadást az Országgyűlés épületéből. Hosszú időn keresztül az Országgyűlés felsőházi terme adott helyett a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége rendezvényének, melynek célja, hogy elismerje mindazokat, akik a kirekesztett társadalmi csoportok elfogadásáért folytatnak küzdelmet.

    Ehhez képest a Kövér László házelnök megbízásából az Országgyűlés Hivatala által, a teremfoglalási kérelmemre küldött válaszlevélben az áll, hogy ”az Országgyűlés Hivatalának a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségével nincs módja közösséget vállalni”, mivel ”a rendszerváltással kialakított köztársaság demokratikus működése a jogállamiság elveinek következetes és tényleges érvényre juttatását követeli meg.”

Az Országgyűlés baloldali alelnökeként ezután felháborodva, mintegy ”magánprogramot” szervezve fogadtam a díjazókat és a díjazottakat az Országház Gobelin-termében. Tettem ezt abban a reményben, hogy mihamarabb eljön az idő, amikor a kirekesztés ellen küzdők többé nem rekednek a Parlament falain kívülre.

A Magyar Szocialista Párt, annak országgyűlési képviselőcsoportja, a demokratikus baloldali közösség nevében ezúton is szeretném kifejezni nagyrabecsülésünket Barát Tamás újságíró-oktatónak, Bolgár György újságírónak, Czeizel Endre genetikusnak, Donáth László evangélikus lelkésznek, Fischer Iván zenekarvezetőnek, Gibril Deen, a Mahatma Gandhi Emberi Jogi Szervezet elnökének, Keres Emil és Kulka János színművészeknek, Lőrincz Marcell, a Szubjektív értékek Alapítvány elnökének, Szekeres István nyugállományú dandártábornoknak, Szemes Györgyné, a Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága Auschwitz-bizottságának elnökének, valamint Ulrich Schneider, az Ellenállók Nemzetközi Föderációjának – az Antifasiszták Szövetségének a főtitkárának.

Mélyen sajnálom, hogy Magyarország újkori történetében ismét előfordulhatott az a szégyen, hogy az Országgyűlés elnöke úgy gondolja, hogy nem csupán a Radnóti-díj és maguk a díjazottak, hanem az antirasszista eszme nevében harcoló civileket tömörítő szövetség sem kívánatos a magyar törvényhozás épületében.

Ujhelyi István,
az Országgyűlés alelnöke


    Kiadó: MSZP

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.