OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető


2012. április 5., csütörtök 16:07

Ombudsmani vizsgálat a speciális étkezési igényű gyermekek közétkeztetésének helyzetéről
    Budapest, 2012. április 5., csütörtök (OS) - Nem megoldott a lisztérzékenység, vagy más betegség miatt speciális igényű gyermekek közétkeztetése. A gyermek egészségi állapotának megfelelő étkezés megszervezése – amennyiben a szülő igényli – az óvoda, iskola kötelező feladata volna, ám ezt a közoktatás rendszerében ma semmi sem írja elő  – állapította meg az ombudsman. Szabó Máté a kormánytól kérte, hogy hozza létre a speciális étkezési igényű gyermekek közétkeztetési ellátásának keretszabályait.

    Az alapvető jogok biztosához forduló panaszos azt kifogásolta, hogy bár a városukban több éve működik ételallergiásoknak is főző konyha, a közoktatási intézmény mégsem rendelte meg lisztérzékeny unokái közétkeztetését. Az ombudsman a probléma országos jellege miatt nem csak ezt az esetet, hanem a más betegségben (cukorbetegség, tojásallergia, tejcukor érzékenység, tejfehér allergia, stb.) szenvedő gyerekek közétkeztetését is megvizsgálta. Megkereste az érintett szaktárcát, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségét, valamint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetet, áttekintette az Oktatási Jogok Biztosának hasonló vizsgálatait is.

Az ombudsman jelentésében megfogalmazta, hogy a közoktatási intézménynek kell megtalálnia a megoldást – például a speciális étkezést nyújtó közétkeztetési cégtől a teljes körű (napi háromszori) étkezés megrendelésével. Ez nem jóindulat, vagy tetszőleges döntés kérdése. Ugyanakkor viszont az egészségügyi és a szociális ágazattal ellentétben a közoktatásban nincsenek egyértelmű és világos, számon kérhető szabályok a diétás étkeztetésre, ami követhetetlen jogalkalmazáshoz vezethet. A jogbiztonságon túl a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való alapjoga is sérülhet – figyelmeztetett a biztos.

Kiemelt figyelmet érdemel az ombudsmani álláspont szerint, ha a lisztérzékeny, illetve étel-allergiában szenvedő gyermek szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetben lévő családban él, és a közoktatási törvényben foglalt ingyenes, illetve kedvezményes étkezés lehetősége a speciális étkezés hiánya miatt meghiúsul. Ha az állam törvényben kötelezettséget vállal arra, hogy – az Alaptörvény rendelkezéseivel összhangban – segíti a szociálisan rászoruló családokat, és meghatározott esetekben átvállalja a gyermekétkeztetés térítési díját, úgy az esélyegyenlőség megvalósítása érdekében reális lehetőséget kell adni a speciális igényű, beteg gyermekek közétkeztetésére is.

Az alapvető jogok biztosa felkérte a Kormányt, hogy a közétkeztetésre vonatkozó szabályrendszer átfogó felülvizsgálata és megfelelő szintű rekodifikációja során különös figyelemmel kezelje a speciális étkezési igényű gyermekek közétkeztetési ellátásának megteremtését célzó keretszabályok kialakítását. Szabó Máté azt is javasolta, hogy az étlap tervezésébe dietetikus szakembert is vonjanak be, és erősítsék meg a speciális közétkeztetést szolgáló vállalkozások anyagi támogatását.


    Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.