OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető


2012. április 8., vasárnap 12:09

Ellentüntetőkre már nincs is szükség: a Budapest Pride résztvevőinek diszkriminációjáról gondoskodik a rendőrség
    Budapest, 2012. április 8., vasárnap (OS) - A Magyar Helsinki Bizottság szerint az idén nyárra tervezett Budapest Pride-on részt venni kívánóknak nem csak a gyülekezési jogát sérti, hanem súlyosan diszkriminálja is őket a rendőrség döntése, amely a közlekedés érdekére hivatkozva megtiltja a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösség felvonulásának megtartását a Budapest Városliget – Andrássy út – Alkotmány utca útvonalon.

    
A Helsinki Bizottság álláspontja szerint a Budapest Pride felvonulást megtiltó határozat alapján egyértelmű, hogy a közlekedés más úton való biztosításának lehetetlenségére hivatkozás csak ürügy. Hosszan lehetne idézni példákat ennek alátámasztására. Az egyik ilyen, hogy a tiltó határozat szinte szóról-szóra ugyanazt az indokolást használja az Andrássy út lezárása által okozott közlekedési problémák megoldhatatlanságának bizonyítására, amelyről a Fővárosi Bíróság a tavalyi felvonulás tiltását hatályon kívül helyező döntésében már egyértelműen kimondta: nem fogadható el annak igazolására, hogy a közlekedés más útvonalon ne lenne biztosítható.   Ha nem lenne végtelenül elkeserítő és felháborító, akár komikusnak is tarthatnánk, hogy alig néhány hónappal az Andrássy úton lezajlott százezres békemenet rendőrségi tudomásulvétele és sikeres közlekedési biztosítása után a határozat arról beszél:  1500 ember gyülekezése és a menet haladása során a keresztirányú forgalom akadályoztatva lenne. Az Andrássy út teljes forgalmát, valamint a Bajcsy-Zsilinszky út forgalmát az átvonulás teljes időszakában terelni kell, mely több órás forgalomkorlátozást jelent.  Ugyanebbe a kategóriába tartozik a rendőrség aggodalma amiatt, hogy a kötöttpályás közlekedésű trolibuszokat csak  környezetvédelmi szempontok alapján korszerűtlen, nagymértékben környezetszennyező diesel meghajtású buszokkal  lehetne kiváltani.  A Helsinki Bizottság figyelmeztet: az egyenlő bánásmódról szóló törvény alapján közvetlen hátrányos megkülönböztetést követ el, aki valamely személyt vagy csoportot szexuális irányultsága, vagy nemi identitása miatt kedvezőtlenebb bánásmódban részesít, mint más, összehasonlítható helyzetben lévő személyt vagy csoportot. A rendőrség pontosan ezt teszi. Az érintettek eljárást kezdeményezhetnek az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, vagy az egyenlő bánásmódhoz való joguk megsértése miatt személyiségi jogi pert indíthatnak, amelyben a bíróság a rendőrséget akár nem vagyoni kár megfizetésére is kötelezheti. A Helsinki Bizottság – a felvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvánnyal egyeztetve – ezúton is felajánlja segítségét azoknak, akik ilyen módon szeretnének orvoslást találni az őket ért hátrányos megkülönböztetésre.  További információ: Myat Kornél, Magyar Helsinki Bizottság mobil: +20/245-8771
    Kiadó: Magyar Helsinki Bizottság

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.