OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2012. április 11., szerda 18:47

Orbán Viktor és Köves Slomó találkozója: garantálni kell a zsidó közösség biztonságát
    Budapest, 2012. április 11., szerda (OS) - Orbán Viktor miniszterelnök úr Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes társaságában ma délután, parlamenti hivatalában fogadta Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbiját. A miniszterelnök – megismételve tegnapi parlamenti felszólalását – arról biztosította a vezető rabbit, hogy a zsidó közösség biztonságát minden körülmény között garantálni fogja, és nem engednek teret a szélsőséges indulatok elszabadulásának. A találkozón Köves Slomó kifejtette, mennyire fontos ebben a kérdésben az egyértelmű határvonalak meghúzása, és milyen súlya van a közösség szemében a szimbolikus értékű szavak mellett a tetteknek is.

    Mint ismeretes, múlt héten az Országgyűlésben a Jobbik egyik képviselője súlyosan antiszemita kijelentéseket tett: a vérvád középkori babonáját felélesztve rituális gyilkossággal vádolta a zsidó közösséget. Az EMIH ezért közleményben kérte a demokratikus parlamenti pártokat közös vizsgálóbizottság felállítására és a súlyos uszítás elítélésére. Ezt követően Steiner Pál szocialista képviselő javaslatára a parlament példátlan támogatással szavazta meg egy állandó etikai bizottság létrehozását. A képviselő javaslatát Orbán Viktor miniszterelnök válaszbeszédében méltatta. A miniszterelnöknél tett látogatás során Köves Slomó emlékeztetett rá, hogy hasonlóan súlyos uszításra a parlament falain belül 70 éve nem került sor, ezért is nagy jelentősége a miniszterelnök kiállásának, és a demokratikus pártok minimális konszenzusának ebben a kérdésben. A jelképes lépések mellett azonban a jog eszközeivel is fel kell lépni a hasonló jelenségek ellen, mutatott rá a vezető rabbi. Az EMIH ezért a mai napon közösség elleni izgatás gyanújával feljelentést tett a képviselő ellen, a feljelentés nyomán pedig a központi nyomozó főügyészség soron kívüli nyomozást rendelt el. A találkozó résztvevői egyetértettek, hogy az antiszemitizmus kérdése nem lehet politikai hovatartozás kérdése. Köves Slomó ismételten hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelem elsősorban nem a zsidó közösségek feladata, hanem az össz-társadalomé. Véleménye szerint a múlt heti eset a jéghegy csúcsa, az Országházban sorozatosan hangozhattak el következmények nélkül rasszista felszólalások az elmúlt időben. Köves Slomó arra kérte a miniszterelnököt, hogy maga, pártja és kormánya nevében tegye egyértelművé azokat a határvonalakat, amiket semmilyen körülmények között nem lépnek át a társadalmi együttélés ügyében. A megbeszélésen felmerültek még további – a zsidó közösségi-felekezeti – élettel, a sokszínű zsidó kulturális és vallási élettel kapcsolatos kérdések is. A miniszterelnök Peszach alkalmából köszöntötte a magyar zsidó közösséget.
    Kiadó: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.