OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2012. április 17., kedd 12:08

Pártonkívüli, a nemzetért dolgozó államfőt Magyarországnak! A nemzet egysége nem egy párt egysége! (1. rész)
    Budapest, 2012. április 17., kedd (OS) - Még hányszor fogják megalázni a magyar nemzetet ismert pártemberek vagy közismert pártkiszolgálók köztársasági elnöki székbe ültetésével? Abba a székbe, amely csak a nemzet egységét kifejezni alkalmas személyt illetne! Magyarország többet nem is érdemel? Tényleg nincs is alkalmasabb ember a tízmillióból? Ilyesmit állítani talán nem nemzetgyalázás? Meddig kell még szégyenkeznünk, amikor magunkat és országunk vezetőit történelmi elődeinkhez hasonlítjuk?

    Van egy mondat, amit Magyarország Alaptörvénye pontosan ugyanúgy tartalmaz, mint a korábban hatályos Alkotmány:
Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

Csakhogy a magyar államot a valóságban a politikai pártok (tehát legkevésbé sem a nemzet egységét képviselő, hanem különböző részérdekekért tevékenykedő csoportok) által uralt parlament, illetve az azoktól csak névleg elkülönült irányítású végrehajtó hatalom testesíti meg, és közvetve még többi hatalmi ágat is ugyanezen csoportok uralják. A pártok közvetlen közhatalom-gyakorlásának tilalmáról szóló, egyébként alkotmányos-alaptörvényi előírást szokás szerint, most is, az államfőválasztás kapcsán is megkerülik.

A hivatásos pártemberek talán nem tanulták, hogy már maga a párt szó is részt jelent? Nem értik, hogy a részérdekek kipróbált embere eleve nem kaphat olyan bizalmat, amely a nemzet egységét kifejező, közmegbecsülésre számító személlyé teszi?

Miért fordult elő eddig csak egyetlen alkalommal, hogy párthű káder híján végül is egy elődeinél sokkal önjáróbb embert választottak államfővé? Talán azért, mert az ő tevékenysége utólag már minden pártnak oly riasztó élményt jelentett, hogy szívesen csak ellenfeleik hatalmi ciklusában látnák újra?

2012. április 16.-án a miniszterelnök jól ismert, alapító pártkádert, párt-apparatcsikot, megbízható volt frakcióvezetőt, és korábbi ügyvezető pártalelnököt, Áder Jánost jelölte Magyarország államfői tisztségére. Valóban semmilyen meglepetést nem okozott!

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint:
Annak oka, hogy a miniszterelnök, pártelnök, listavezető tesz előterjesztést, az, hogy a miniszterelnök, pártelnök van abban a helyzetben, hogy azokkal testületekkel tud konzultálni, amelyek a jelölés és az előterjesztés szempontjából a legfontosabbak, tehát az elnökséggel, a kormány tagjaival illetve a frakció vezetőjével és tagjaival. A miniszterelnök konzultációkat folytatott a számba jöhető jelöltekkel, és a legjobb meggyőződése szerinti jelölést tudta megtenni. Orbán Viktor szerint Áder János biztonságot és kiszámíthatóságot fog adni Magyarországnak és a politikai rendszernek. A leendő elnök egyik legfontosabb feladata a miniszterelnök szerint az új alkotmányos rendszer további megerősítése és megszilárdítása lesz.

(folytatás!)

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.