OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2012. április 23., hétfő 16:05

A hétvégén aláírták az első pertársasági szerződést az OTP devizaadós károsultjai
    Budapest, 2012. április 23., hétfő (OS) - 2012.04.21-én, Budapesten megtartotta első közgyűlését a Devizaadósok Szövetsége I.OTP Pertársasága. A pertársak ez alkalommal adtak megbízást a választott ügyvéd Dr. Madari Tibor számára, aki egyben ismertette az általa indítványozott kereset sarkalatos pontjait. A rendezvény zártkörű volt, azon csak a pertársak és a meghívottak vettek részt. Részletes tájékoztatásra a továbbiakban már csak a kereset benyújtását követően tervezett sajtótájékoztatón nyílik mód.

    Mint az már sokak előtt ismeretes a Devizaadósok Szövetsége tagjai megbízásából és meghatalmazása alapján pertársaságokat és büntető-feljelentő csoportokat szervez a devizaalapú hitelek kapcsán előálló, a családokat sújtó súlyos társadalmi drámák megelőzése céljából. A szövetség taglétszáma (pártoló és rendes tagok) a 2011.10.22-i megalakulása óta fokozatosan növekedik. Az eddigi tapasztalatok szerint a pertársaságok összeállásához a kritikus tömeg mintegy 100 - azonos kölcsönszerződéssel rendelkező - sorstárs, aki egy-egy banki percsoporthoz csatlakozott. Ebből állhat - a Fecebookon működő zárt csoportfórumokban folytatott konzultációk alapján - elő az a 25-30 pertárs, aki vállalja a kölcsönszerződése bíróság előtti megtámadásával járó terheket, félelmeket és költségeket. Tudni érdemes azt is, hogy a perköltségekre nézve a pertársaságban történő per esetén a perilleték nagyságrendileg alacsonyabb, mint egyéni perben. Kivételt azok képeznek, akik jogosultak az illetékmentességre, és akik számára a bíróság megadja a perfeljegyzés kedvezményét. Számukra egyéni utat javasol és támogat a szövetség, illetve mindazoknak, akiknek sürgős és már nem tudják bevárni azt, hogy összeálljon a pertársaságuk. Példának egy 10 millió fedezetértékű kölcsönszerződést mutatunk, melynél az egyéni út perilletéke 600 ezer forint, míg egy 30 tagot számláló pertársaságban ugyanez 50 ezer forintra rúg csupán. Az ügyvédi költségek egy főre eső része nem jelentősen kedvezőbb, hiszen a pertársaságban is magukkal a kölcsönszerződésekkel egyedileg kell foglalkoznia az ügyvédnek és majdan a bírónak is. Ennek mértéke ügyvédenként változó. Az eddigiek során a szövetség két pertársaságot szervezett, úgymint a DÉSZ-I.AXA Pertársaságot illetve most a DÉSZ-I.OTP Pertársaságot. A továbbiakban jelenlegi ismereteink szerint az ERSTE, a K&H, a RAIFFEISEN, és a CIB bankoknál haladja meg a percsoportokban a kölcsönszerződések száma az ötvenet, így a közeljövőben ebből a körből várható a szövetség harmadik pertársasága. A már létező és működő pertársaságok a kereset benyújtás előtt fázisba léptek. Nem kizárt, hogy a Dr. Bense László Erik képviselte pertársaság még ebben a hónapban benyújtja keresetét. A Dr. Madari Tibor képviselte pertársaság keresete viszont már csak május hónapra képzelhető el. Ugyancsak május hónapra várható a kárérték számításokkal felszerelt szövetségi büntető feljelentés előállása. Az OTP Pertársasághoz még lehet csatlakozni Dr. Tenke Sándorné és Hámori Gábor percsoportvezetőknél. Továbbiak: www.devizaados.eu
    Kiadó: Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.