OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2012. május 2., szerda 14:24

Asztma Világnapok helyett Valós Tájékoztatás Világnapját! (1. rész)
    Budapest, 2012. május 2., szerda (OS) - 2012.-ben a szokásosnál is kevesebb jutott a közfigyelemből azokra, akiknek a szabad levegővétel is gyakran gondot okoz. Ez önmagában még nem is lenne baj, ha egyébként nagyjából rendben folyna az asztmával kapcsolatos létező ismeretek terjesztése, és ezek alapján történne a betegség kezelése is. Az asztma (és más civilizációs betegségek) körül azonban ilyesmiről nemigen beszélhetünk. Ma már a tudomány is megerősíti a korábbi széleskörű népi tapasztalatokat, az eredmények alkalmazásának azonban változatlanul nyoma sincs. Pedig a tudás állítólag hatalom, és az ismeretek terjesztése, felhasználása jelentős költségmegtakarítással is járhatna.

    Idén május elsejére esett a hónap első keddje, az Asztma Világnapja, így akiket még egyáltalán érdekelnek nemzetközi célú napok, a munka ünnepére figyeltek. Ebből azonban még nem következett semmi baj, az Asztma Világnapjának szervezői valamiért, és talán nem is véletlenül, évek óta krónikus mondanivaló hiányban szenvedőnek mutatkoznak.

Jó lenne pedig figyelnünk, és akár új nemzetközi napot is alapítanunk, például a Valós Tájékoztatás Világnapját, más fontos ügyek mellett leginkább az egészségünk megőrzése, minden élet- és szociális esélyünk elsőrendű alapja érdekében.

Az egészségügyi ismeretek terjesztése és az orvoslás területén feddhetetlen előéletű, független szakértők által felügyelt alapos tényfeltárásra, és a valós tények elhallgatása helyett, azok figyelembe vételére lenne szükség az oktatástól a gyógyítás gyakorlatáig.

Ma a területet ezek helyett inkább a pénzügyi haszonszerzés-érdekközpontú, széleskörű korrupcióval is szennyezett betegségipar jellemzi, amelyet kiegészítő eszközként a betegek hamis reklámok általi gyógyszerfüggővé tétele színez. Mindezt az egyébként is kivéreztetett államok kényszerű forráscsökkentési törekvései, és a gyógykezelésre szorulók félrevezetésig leegyszerűsített hivatalos informálása teszi a népbetegségek további terjedését biztosítóan teljessé.

Az asztma területéről csak példaként említünk néhány külön-külön igaz, de összességükben súlyos félrevezetést eredményező információt.

Európában Magyarországon a legrosszabb légszennyezettség, az átlaghoz képest másfél-kétszeres a légúti és keringési betegségek miatti halálozás, mégsem látunk komoly javító intézkedéseket, szándékokat.
Sőt, néhány éve még sajnos máig ható eredményű, komoly (de feltűnően egyoldalú) értekezéseket olvashattunk arról, hogy nincs összefüggés a légszennyezési állapot és az asztma elterjedtsége között.

A negyedmillió nyilvántartott asztmás többségének betegsége allergiás eredetű, főként róluk mondják, hogy tüneteik teljes gyógyszeres kontrollja megoldható lenne, ha a betegek betartanák a számukra felírt kezelést. Ugyanakkor közismert, hogy a fokozott pollenkoncentrációval még a jól kontrollált asztmás beteg tünetei is előjönnek.

(folytatás!)

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.