OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2012. május 14., hétfő 10:54

Martonyi János argentínai magyarokkal találkozott
    Budapest, 2012. május 14., hétfő (OS) - A hivatalos argentínai látogatáson tartózkodó Martonyi János a magyar–argentin kétoldalú diplomáciai megbeszéléseket megelőzően a dél-amerikai ország magyarságának képviselőivel találkozott: megemlékezett Mindszenty Józsefről, jelen volt egy ünnepélyes állampolgársági eskütételen, továbbá kitüntetést adott át az Argentínai Magyar Hírlap főszerkesztőjének.

    
A külügyminiszter 2012. május 13-án, vasárnap Buenos Airesben megjelent a Mindszenty József halála évfordulója alkalmából celebrált szentmisén a 30-40 ezer fősre becsült argentínai magyar közösség egyik legpatinásabb intézményében, az 1979-ben alapított Mindszentynumban.  Az intézmény közel négy évtizede a helyi magyarság egyik lelki és szellemi központja.  A külügyminiszter a spanyol nyelvű szentmisét követően rövid beszédében üdvözölte a magyar kolónia megjelent tagjait.  Aláhúzta: a kormány arra törekszik, hogy új alapokra helyezze a magyar állam kapcsolatát a magyarsággal.  Kiemelte, hogy az óhaza számít a határainkon kívül élő magyar közösségek támogatására a pozitív magyarságkép közvetítésében, valamint az anyaország és választott hazájuk közötti gazdasági, kulturális kapcsolatok fejlesztésében.  A nagykövetségen Martonyi János jelenlétében három, újonnan honosított magyar állampolgár tett esküt, köztük Juan Mártony, hazánk felvidéki származású montevideói tiszteletbeli konzulja, aki több mint egy évtizede képviseli Magyarországot Uruguayban.  A miniszter a latin-amerikai magyarság identitásának megőrzésében végzett áldozatos tevékenysége, valamint lapkiadói- és szerkesztői munkássága elismeréseként átadta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét Haynalné Kesserű Zsuzsannának, az Argentínai Magyar Hírlap főszerkesztőjének.  A lap napjainkban Latin-Amerika egyetlen rendszeresen megjelenő magyar nyelvű sajtóterméke, híreit nem csak az argentínai magyarok, hanem más latin-amerikai közösségek is olvassák.  Martonyi János találkozóinak központi üzenete, hogy az új, globális megközelítésű magyar külpolitika kiemelten számít a világszerte élő magyarságra, így a 150-200 ezer fősre becsült latin-amerikai magyar közösségekre is.
    

Kiadó: Külügyminisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.