OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2012. május 18., péntek 14:55

Sajtóközlemény Nyirő József újratemetéséről
    Budapest, 2012. május 18., péntek (OS) - Nyirő József újratemetése kapcsán a magyar Országgyűlés Hivatala sürgeti a román hatóságok egyértelmű közlését arra vonatkozóan, hogy a román hatóságok eddigiekben kifejezett egyet nem értése az újratemetéssel pontosan mit jelent.

    Nyirő József újratemetése kapcsán a magyar Országgyűlés Hivatala sürgeti a román hatóságok egyértelmű közlését arra vonatkozóan, hogy a román hatóságok eddigiekben kifejezett egyet nem értése az újratemetéssel pontosan mit jelent:   1.)megtiltják Nyirő József földi maradványainak Romániába való behozatalát?  vagy  2.)nem értenek egyet az újratemetéssel, de tudomásul veszik annak tervezett lebonyolítását.     Amint a román fél fentiek szerinti közlését megteszi, a magyar fél haladéktalanul tájékoztatja a közvéleményt az újratemetéssel összefüggő helyzetről. Ha a román fél nem engedi be Romániába Nyirő József földi maradványait, a magyar fél olyan megoldást fog keresni, amely nem csorbítja sem a román jogrendet, sem Nyirő József tisztelőinek lelki várakozásait.     Sajnálattal állapítjuk meg, hogy a kialakult magyar-román szakmai és politikai vitában Székelyudvarhely polgármestere és társai nem a magyar álláspontot erősítik:     1. Bunta polgármester már személyes tárgyalásainkon is Nyirő József nyilas múltjával és a vele szemben megfogalmazott antiszemitizmus vádjával kapcsolatosan rendkívül erős felvetéssel élt. Utóbb a román hatóságok és a román média is fasisztának, nyilasnak és antiszemitának minősítette Nyirő Józsefet.     2. Bunta polgármester nyilvánosan megtámadta a Nyirő József újratemetését kezdeményező Székelyudvarhelyért Alapítvány elnökét és a Magyar Országgyűlés elnökét, az újratemetés védnökét. Ezek után a román hatóságok már azt kifogásolták, hogy a tervezett újratemetés jobboldali ceremónia lesz.     3. Bunta polgármester irányítása alatt álló Polgármesteri Hivatal alárendeltségébe tartozó székelyudvarhelyi könyvtár igazgatója kijelentette, nem indokolt, hogy a Székelyudvarhelyi Városi Könytár felvegye Nyirő József nevét. Ezek után már román civil szervezetek azt követelték, tiltsák meg Székelyföldön, hogy bármelyik közintézmény Nyirő nevét viselhesse.     4. A Bunta polgármester pártjához közel álló bukaresti magyar lap, az Új Magyar Szó arról cikkezett, hogy Nyirő József háborús bűnös. Pontosan ugyanezt a hamis vádat hangoztatja a román sajtó Nyirő ellenes része is.     Bízzunk benne, hogy a jövőben a Nyirő József kapcsán kialakult magyar-román vitában minden magyar ember a magyar álláspontot fogja erősíteni.                                  
                                                              Fráter Olivér                                                       A Nyirő-újratemetés Országgyűlési Hivatali megbízottja       Székelyudvarhely, 2012. május 18.  
    Kiadó: Országgyűlés Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.