OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2012. május 22., kedd 10:30

Felülírhatók-e hatóságilag a tudományos tények?
    Budapest, 2012. május 22., kedd (OS) - Az Alaptörvény Szabadság és Felelősség című fejezete arról biztosítja az ország közbizalomra vágyó állampolgárait, hogy hazánkban tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak. Mit ér azonban az alaptörvényi ígéret, ha még a közbizalmi rangsor élén szereplő ÁNTSZ vezetőjétől sem várhatjuk el, hogy népegészségügyi kérdésben fontosnak tartsa a valóságosnak megfelelő tájékoztatást?

    Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) az országos egészségügyi intézetek szakmai irányító csúcsszerve, és egyben a legfőbb egészségügyi hatósági szerv. Az OTH vezetője a mindenkori országos tiszti főorvos, jelenleg Paller Judit.

2012. március 22.-étől növekvő számban olvashatók hírek arról, hogy az országos tiszti főorvos szerint a magyar lakosság körülbelül 10 százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint.
Holott az országban minden szakorvos, szakújságíró, szakhatósági ügyintéző, és még a közepesnél jobban tájékozott polgárok is mindeddig úgy tudták, a magyar lakosságnak legkevesebb 25-30 százaléka allergiás, és ezen belül önmagában csak a pollenallergia is mintegy egymillió embert érint.
A valóság a szakintézetek jól megalapozott adatai szerint nem változott, az allergiahelyzet folyamatosan romlik, mégis változatlanul terjednek Paller Judit teljesen megalapozatlan, hamis adatai.

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) az ügyben 2012. május 17.-én Az egészségügyi adatközlés hitelét senkinek nincs joga kockáztatni! címmel figyelemfelhívó közleményt hozott nyilvánosságra az Országos Sajtószolgálaton keresztül.

Bár az elhallgatás a szokásos, nem elképzelhető, hogy az ÁNTSZ nem szemlézteti legalább az MTI felületén elérhető OS-nek a hivatalról és/vagy a tiszti főorvosról szóló híranyagait.

Számíthatunk arra is, hogy az OEP, sőt a jogalkotásáért és költségvetésért felelős, de az egészségügy kérdéseiben laikus képviselők a hivatalból legfőbb szakmai tekintély valótlan, de kritizálni nem is mert szakmai iránymutatásai szerint fogják tervezni az egyes betegségek kezelésére, megelőzésére, az azokkal kapcsolatos felvilágosításra fordítható összegeket, és hasonlóan döntenek szakterületek fontosságáról is?
Volt már példa ilyesmire. Legutóbb talán, amikor Elena Ceausescu, az akkori államelnök felesége és első helyettese töltötte be a Román Akadémia elnöki tisztségét. Őt (aki bár tanulmányait a 4. osztály után befejezte, de a Bukaresti Egyetemen a summa cum laude PhD fokozatot kapott) több nyugati egyetem díszdoktorrá avatta, hitelesítette.
Idáig talán mégsem kellene süllyednünk az egészségügy maradék hitelének elvesztésében.

Az országos tiszti főorvoshoz köthető nyilatkozat visszavonása, helyénvaló pontosítása az ABOSZ felhívása óta sem történt meg!
Paller Judit helyett Balog Zoltánnak, Orbán Viktornak vagy Áder Jánosnak lesz, vagy senkinek sincs tennivalója?

Budapest, 2012-05-22

Pós Péter, az ABOSZ elnöke

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.