OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2012. május 30., szerda 08:56

A Szabadság és Reform Intézet levele Szabó Máté alapjogi biztosnak (3. rész)
    Budapest, 2012. május 30., szerda (OS) -

    Meggyőződésünk, hogy még akár egy alaptörvényi rendelkezés is lehet alkotmányellenes, ugyanis az alkotmányosság nem pusztán a konkrét jogi norma, hanem olyan általános alkotmányos alapelvek összessége is, amelyekkel nem állhat szemben még egy alaptörvényi rendelkezés sem. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor ez ellen, ennek megsemmisítésével az Alkotmánybíróságnak igen is fel kellene lépnie. Határozott véleményünk, hogy pl. a hatalom kizárólagos birtoklására irányuló törekvés tilalma is ilyen általános alkotmányos alapelv. Éppen ezért, ha a jelenlegi vagy bármely más, kétharmados parlamenti többséggel rendelkező politikai erő az Alaptörvénybe foglalva netán a totális diktatúra bevezetését mondaná ki, akkor véleményünk szerint ezzel szemben az Alkotmánybíróságnak - az Alaptörvénybe foglalás ellenére is, a hatalom kizárólagos birtoklására irányuló alkotmányos tilalom alapján - fel kellene lépnie.  Ugyanakkor a fentiekben kifejtett, az AB végzésében foglaltakkal ellentétes szakmai meggyőződésünk ellenére sem tudunk a végzéssel szemben fellépni, hiszen az ellen nincs jogorvoslati lehetőség.   Miután azonban a párhuzamos indokolás hivatkozott szövegével magunk is egyetértünk, ezért - mint az alkotmányos jogvédelem ezen a téren megmaradt egyetlen őrét - tisztelettel arra kérjük Önt, hogy saját jogon, egy indítvánnyal, a panaszunkban foglalt (sajnos a 2012. március eleje, a panasz beadása óta történt számos kormányzati döntéssel, valamint jó néhány meghozott jogalkotási aktussal még bővíthető) tények és érvek felhasználásával lépjen fel az Alkotmánybíróságnál a hatalom kizárólagos birtoklására irányuló törekvéssel és az ezt elősegítő jogi rendelkezésekkel szemben.     Tisztelt Alapjogi Biztos Úr! Tisztelt Professzor Úr!  Tisztelettel kérjük kérésünk megfelelő mérlegelését és teljesítését. Természetesen készséggel állunk további információk biztosításával az Ön és munkatársai rendelkezésére, egyben köszönettel vennénk, ha a közeljövőben módot adna arra, hogy a szakmai indokainkat szóban részletesebben is kifejthessük.  Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy tekintettel arra, hogy az elutasított alkotmányjogi panaszunk a társadalom életét alapvetően befolyásoló kérdésekkel foglalkozik, ezért annak további sorsa a közvélemény érdeklődésére is joggal tarthat számot, emiatt jelen levelünket az Önnek történő kézbesítést követően nyilvánosságra hozzuk. Megértését előre is köszönjük.   Tisztelettel:   Dr. Pusztai Erzsébet, az SZRI képviselője, Dr. Bokros Lajos, az SZRI kuratóriumi elnöke, Dr. Kajdi József, az SZRI kuratóriumi tagja, Kerék-Bárczy Szabolcs, az SZRI ügyvezető igazgatója
    Kiadó: Szabadság és Reform Intézet Alapítvány SZRI

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.