OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető


2012. május 31., csütörtök 00:59

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye - A médiatörvény módosítása tartalmilag összhangban van az Alaptörvénnyel
    Budapest, 2012. május 31., csütörtök (OS) - A köztársasági elnök a törvény elfogadása során keletkezett eljárási hiba kiküszöbölésére kéri az Országgyűlést.

    Áder János eleget téve a Magyarország Alaptörvényében lefektetett jogainak és kötelezettségeinek megvizsgálta a médiatörvény módosításáról szóló törvény alkotmányosságát. A vizsgálat kiterjedt a médiaszabályozásról szóló törvénymódosítás tartalmi, formai és a törvény elfogadásának eljárásjogi részleteire. A vizsgálat eredményeként a köztársasági elnök levéllel fordult az Országgyűléshez, melynek tartalmát a Köztársasági Elnöki Hivatal teljes terjedelmében teszi közzé.

Tisztelt Országgyűlés!
Megválasztásomat követően elmondott parlamenti beszédemben Önök előtt kijelentettem, hogy Magyarország köztársasági elnökeként maradéktalanul viselni kívánom az Alaptörvényben rám rótt felelősséget. Kifejtettem azt is: biztos vagyok benne, hogy mindannyian azt várják tőlem, hogy a rám ruházott jogokat és kötelezettségeket maradéktalanul érvényesítsem. És arra is ígéretet tettem Önöknek, hogy e jogokat és kötelezettségeket érvényesíteni fogom.
Magyarország Alaptörvénye az Országgyűlés által elfogadott törvények aláírását és kihirdetését a köztársasági elnök feladatkörébe utalja. Az államfő feladata, hogy a számára megküldött törvények alkotmányosságát 5 napon belül megvizsgálva állapítsa meg, hogy azok mind formai, mind tartalmi szempontból, mind a közjogi érvényesség tekintetében maradéktalanul megfelelnek-e az Alaptörvénynek.
Ezzel a kötelezettséggel összhangban megvizsgáltam az Országgyűlés által 2012. május 24-én elfogadott,  A médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő egyes törvények módosításáról  szóló törvény tartalmi alkotmányosságát, és azt minden tekintetben kifogástalannak találtam. Megállapítottam, hogy a törvény ebből a szempontból maradéktalanul alkalmas arra, hogy aláírjam és kihirdessem.
Ezt követően megvizsgáltam azt is, hogy a törvénymódosítás kétséget kizáróan eleget tesz-e az alkotmányosság minden formai kritériumának, és megállapítottam, hogy ebből a szempontból is minden tekintetben alkalmas arra, hogy aláírjam és kihirdessem.
Végül, de nem utolsó sorban megvizsgáltam azt is, hogy a törvény elfogadása minden tekintetben Házszabályszerűen történt-e.
E tekintetben meg kellett állapítanom, hogy a törvény elfogadása során az Országgyűlés - egyetlen esetben ugyan, de - eljárási hibát vétett, mely hiba következtében felvetődik a törvény közjogi érvényességének kérdése.
Így szükségessé vált, hogy lehetőséget biztosítsak az Országgyűlésnek arra, hogy az általa elkövetett sajnálatos hibát mielőbb orvosolja. Ezt kívánja a jogbiztonság és az alkotmányosság elve. Őszintén hiszem, hogy Magyarország alapvető érdeke, hogy se most, se a jövőben se tartalmi, se formai, se eljárási okkal vagy indokkal soha, senki, semmilyen formában se kérdőjelezhesse meg eme sarkalatos törvényünk érvényességét.

Tisztelt Országgyűlés!
Az eljárási hiba mielőbbi orvoslását követően készen állok arra, hogy  a törvényt haladéktalanul aláírjam és kihirdetéséről gondoskodjak.

Budapest, 2012. május 30.

Tisztelettel:
Áder János
Magyarország köztársasági elnöke

------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.