OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 29. péntek
Ismertető


2012. június 1., péntek 16:07

Külföldi rendszámú jármű belföldi használata - a miniszter válasza az ombudsmannak a tervezett új szabályozásról
    Budapest, 2012. június 1., péntek (OS) - A szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához kapcsolódó jogok maradéktalan érvényesítése egyfelől, a visszaélések megakadályozása másfelől. Ez lesz a lényege annak az új szabályozási koncepciónak, amely pontosítja majd a külföldi járművek magyarországi használatának szabályait. A változást az alapvető jogok biztosa kezdeményezte a nemzeti fejlesztési miniszternél.

    A ma hatályos hazai jogszabályi rendelkezés értelmében belföldi üzembentartó, tulajdonos illetve magyarországi lakóhellyel rendelkező járművezető Magyarország területén nem jogosult külföldi rendszámú gépjárművet vezetni. A rendelkezés azért született, mert sokan a külföldi rendszám használatával próbáltak kibújni a regisztrációs adó megfizetése alól.
     A jogszabály tartalmaz mentességeket is, ám ezek meglétét teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal kell bizonyítani és ezeket ellenőrzéskor be kell mutatni. Ilyen például, hogy a vezető ugyan magyarországi lakóhellyel rendelkezik, de szokásos tartózkodási helye nem Magyarország, a járművet egy napnál rövidebb ideig vezeti Magyarország területén, vagy a járművet külföldön, rendszeres munkavégzés érdekében használja.
    További problémát látott a biztos abban, hogy a jogszerű használatot igazoló okiratok utólagos bemutatására nincs lehetőség, az ellenőrzés során minden iratnak rendelkezésre kell állnia, szükség esetén a hiteles fordítással együtt. Ha a vezető a helyszínen nem tudja igazolni a mentesülés tényét, az intézkedő rendőr a helyszínen elveszi a külföldi rendszámot és a forgalmi engedélyt. Így a belföldi üzembentartó még arra az időre se tudja használni a járművét, ameddig elhagyná vele Magyarország területét, hiszen rendszámtábla nélkül nem közlekedhet. Ezen kívül még közigazgatási bírságot is fizetnie kell, amelynek mértéke 100.000 Ft-tól 800.000 Ft-ig terjed.
    Szabó Máté ombudsman szerint a jogszabályi rendelkezések alkalmasak arra, hogy sértsék a tulajdonhoz, a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogot, valamint közvetlenül veszélyeztessék a tisztességes eljárás jogát, ezért törvénymódosításra kérte fel a kormányt.
    A nemzeti fejlesztési miniszter válaszában tájékoztatta az ombudsmant, hogy készül egy szövegjavaslat, amely pontosítja a külföldi rendszámú járművek használatának szabályait. A jogszabály felülvizsgálata során a szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztásához kapcsolódó jogok maradéktalan érvényesítését kell meghatározónak tekinteni – tehát azt, amit az ombudsman a ma érvényes szabályozásból hiányolt. A szabályozás másik szándéka, hogy megakadályozza a visszaéléseket, segítse azok felderítését és ebben kiemelt szerepet kap a szokásos tartózkodási hely meghatározására vonatkozó jelenlegi rendelkezések pontosítása – írta a nemzeti fejlesztési miniszter, válaszul Szabó Máté ombudsman törvénymódosítást kérő javaslatára.  

    Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.