OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2012. június 8., péntek 13:18

Többszörösen törvénysértő a döntés - az ombudsman a csepeli Tamariska-domb védettségét visszavonó fővárosi határozatról
    Budapest, 2012. június 8., péntek (OS) - Nem felel meg a természetvédelmi törvény követelményeinek a Fővárosi Közgyűlés döntése, amely megszüntette a csepeli Tamariska domb természetvédelmi oltalmát – állapította meg Szabó Máté ombudsman. Ezen a területen ma is védelemre érdemes természeti értékek találhatóak. Időközben a Vidékfejlesztési Minisztérium a terület országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítását kezdeményezte a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságánál.

    Budapest Főváros Közgyűlése 2011. októberi ülésén Csepel polgármesterének egyéni képviselői indítványára visszavonta a Tamariska-domb helyi jelentőségű természeti védettségét. A rendelet azonban jogalkotási hiba miatt nem lépett hatályba. Emiatt a közgyűlés a 2012. februári ülésén ismételten napirendre tűzte és megszavazta a javaslatot, annak dacára is, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága szakmai véleményében nem támogatta a védettség megszüntetését.

Az ügyben jövő nemzedékek országgyűlési biztosa még 2011-ben hivatalból indított vizsgálatot, amit az alapvető jogok biztosa fejezett be. Az ombudsman az eljárásban lényeges jogi, szakmai és formai hibákat talált. A védettséget visszavonó döntés sérti a védettségi szint csökkentésének tilalmát és nem felel meg a természetvédelmi törvény követelményeinek, mert a Fővárosi Közgyűlés olyan terület természetvédelmi oltalmának megszüntetéséről döntött, amelyen ma is védelemre érdemes természeti értékek találhatóak. A visszásságot az is jelzi, hogy időközben a Vidékfejlesztési Minisztérium a terület országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítását kezdeményezte a nemzeti park igazgatóságánál.

Mindezek alapján a biztos megállapította, hogy a Fővárosi Közgyűlés eljárása és a Tamariska-domb helyi védettségének feloldásáról hozott döntése többszörösen sértette a vonatkozó jogszabályi követelményeket, szemben áll az egészséges környezethez való joggal, illetve a jogállamiság és a jogbiztonság elvével. A biztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a vidékfejlesztési miniszter által kezdeményezett országos védetté nyilvánítási eljárás nem orvosolja azt a tényt, hogy a Tamariska-domb a közgyűlés döntése óta nem védett terület.

Az alapvető jogok biztosa Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetőjéhez fordult a természetvédelmi oltalom helyreállítása és a visszavonó rendelet hatályon kívül helyezése érdekében.

    Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.