OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2012. június 11., hétfő 13:40

Beszámoló a Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2012 rendezvénysorozatról - Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2012 (2. rész)
    

    Június 6-án, szerdán – a hagyományoknak megfelelően – tudományos konferenciára kerül sor, amely ezúttal az  Együtt a jövőért   szlogent viselte. A rendezvény a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében zajlott, melynek keretében került bemutatásra Oláh György Nobel díjas tudós video üzenete, majd hangzott el  Miért metanol? És miért Magyarországon is?  címmel Aniszfeld Róbert a University of Southern California-n működő Loker Hydrocarbon Research Institute igazgatója előadása. A résztvevők érdeklődéssel követték Bokor József akadémikus  Műszaki haladás: Bánkitól a XXII. századig ,Gyulai József akadémikus  Gábor Dénes – A jövő feltalálója ,Lukács Pál főiskolai tanár, a Lukács Pál  Járműipar, mint kitörési pont , Ábrahám László cégvezető  Együtt a Jövő Mérnökeiért ,Várkonyi Péter egyetemi docens  Kézzelfogható matematika: a Gömböc , valamint Kovács Kálmán igazgató Űrtevékenységünk az első magyar műholdig  című előadásokat.
    A Magyar Műszaki Értelmiség Napja eseménysorozat zárására június 7-én, csütörtökön a Magyar Országgyűlés Felsőházi Termében került sor Ünnepi üléssel. A program jelmondata a  Kreatív Magyarország – Mérnöki tudás – Múlt, jelen, jövő , mely köré szerveződtek a programok is.
    Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke köszöntőjét követően Michelberger Pál akadémikus a  Tudomány – oktatás – gazdaság  címmel nyitotta meg a szakmai programot. Kis Norbert helyettes államtitkár A műszaki felsőoktatás jövője  címmel tartott előadást. A tudományos értekezéseket Benkó Sándor klarinét műsora színesítette, majd Bruno O. Braun professzor, a Német Mérnökegyesület (VDI) elnöke szól az ünnepi ülés résztvevőihez.
    A szervezésben közreműködő szervezetek képviselői – Kassai Ferenc, Veress Gábor, Bódis József, Ginsztler János, Szabó Gábor – köszöntő gondolatai után a határon túli magyarok nevében Tóth János, a Selye János Egyetem rektora, valamint Gortva Róbert László ausztrál kémikus, a Note Printing Australia Ltd. munkatársa üdvözlései zárták a sort.
    A rendezvényen a szervezők egy közösen megfogalmazott nyilatkozatot fogadtak el, mely többek között leszögezi:  Az ország jövőjéért felelősséget érző politikai erők, döntéshozók megértették, hogy Magyarország kiélezett gazdasági versenyben, a válságban való talpon maradásához elengedhetetlen a műszaki és természettudományos képzés erősítése az oktatási rendszer valamennyi szintjén. A versenyképes oktatási rendszer és a belőle kilépő képzett és kreatív fiatal szakemberek a hazai vállalatok számára létfontosságúak. Szükségszerű továbbá minél több, magas hozzáadott értéket termelő, innovatív munkahely létrehozása. A versenyképes, innovatív tudással és alkalmazási készséggel rendelkező mérnökök alkotásaik révén az erős nemzetközi versenyben hozzájárulnak hazánk elismeréséhez, pozitív nemzetközi megítélésének erősítéséhez.
    A Magyar Műszaki Értelmiség Napja rendezvénysorozat továbbra is fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy Magyarország csak akkor állhat stabil fejlődési pályára, ha a műszaki és természettudományos képzés területén markáns fejlesztési programok indulnak, melynek következtében nő az e területen tevékenykedő szakemberek társadalmi megbecsülése, javul a szakmai megítélése, presztízse.
    A dokumentum rögzíti, hogy a Magyar Műszaki Értelmiség Napját Bánki Donát, az egyik legnagyobb magyar mérnökgéniusz születésnapjához kapcsolódva, ezentúl június 6-án rendezik meg.
    A nyilatkozatot a Szervezőbizottság elnöke átadta Lezsák Sándor alelnök úrnak és eljuttatja az országgyűlés, a kormány és a szakmai szervezetek képviselőinek. Rudas Imre elnök kérni fogja az Országgyűlés elnökét, hogy a jelenlévők közfelkiáltással elfogadott törekvését támogassa, és kezdeményezze, hogy azt a parlament határozatban erősítse meg a Magyar Műszaki Értelmiség Napja június 6-ai dátumát.


      Kiadó: Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara
-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
      (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.