2024. április 20. szombat

2012. június 21., csütörtök 17:00

Közlemény a héber nyelv érettségi vizsgatárgyként való megszüntetése kapcsán
    Budapest, 2012. június 21., csütörtök (OS) - A Magyar Közlöny 2012. június 1-i, 65. számában megjelent a 106/2012.(VI.1.) Korm. rendelet az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet módosításáról. A kormányrendeletből az derül ki, hogy a héber nyelv nem szerepel a tételesen felsorolt érettségi vizsgatárgyat képző idegen nyelvek között; és minthogy a magyarországi zsidóság nem nemzetiség, a törvény által vizsgatárgyként megjelölt nemzetiségi nyelvek közé sem sorolható be. Ugyanakkor láttuk, hogy a módosítás tervezete és a Közlönyben megjelent kormányrendelet között történtek változások egyéb nyelvek esetében – azaz bizonyos nyelvek visszakerültek az érettségi vizsgatárgyak közé!

2012. április 19-én a Kormányzat hivatalos honlapján az Oktatásért Felelős Államtitkárság közleménye alapján a héber nyelv (több egyéb nyelvvel együtt), mint érettségi vizsgatárgy megszűnik. A módosítási tervezetre reagálva 2012. május 2-án a három magyarországi zsidó iskola aláírásával, a héber érettségi tételkészítő bizottság levelet írt Dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős Államtitkár Asszonynak, felhívva szíves figyelmét a héber nyelv, mint érettségi vizsgatárgy fontosságára. Az elektronikus és a postai úton is beküldött levélre – noha már régen elmúlt a 30 napos határidő – nem érkezett érdemi válasz. A kormányrendelet megjelenése után több zsidó intézmény és közösség vezetője június első hetében újabb levélben fordult Balog Zoltán Miniszter Úrhoz (EMMI), és kifejtették, hogy mind az esélyegyenlőség, mind a szabad vallásgyakorlás, valamint a hagyományok őrzése szempontjából egyaránt nélkülözhetetlennek tartják, hogy a héber nyelvből a jövőben is lehessen érettségi vizsgát tenni. A levél aláírói többek között a bejegyzett magyarországi zsidó egyházak vezetői, a nyugalmazott országos főrabbi, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektora, az Izraeli Kulturális Intézet vezetői, a héber nyelvet oktató középiskolák pedagógiai és vallási vezetői, a héber nyelv érettségi tételkészítő bizottság vezetője és tagjai, valamint számos magánszemély. E közlemény elsődleges célja egy jelentős számú magyarországi közösség kérésének a megfogalmazása: a héber nyelv továbbra is szerepeljen (a 2014-es tanévtől is) azon idegen nyelvek csoportjában, amelyből érettségi vizsgát lehet tenni. A héber egyfelől klasszikus nyelv, amely szerves részét képezi a zsidó-keresztény kultúrának, másfelől pedig azok közé a nyelvek közé tartozik, amely ugyan formálisan nem nemzetiségi nyelv, de még 2012-ben is a családok jelentős százalékában élő kultúrája van a zsidó hagyományok őrzésének, a judaisztika fontos értékeinek ápolásának, melynek szimbolikus megtartója az országban több iskola által oktatott héber nyelv. A héber nyelv ismerete nélkül sem a zsidó vallás gyakorlata, sem pedig az etnikai kisebbségi létezés feltételei nem biztosítottak. Ezt a Közleményt az Aláírók nevében a héber nyelvet oktató középiskolák vezetői adták ki 2012. június 21-én.
    Kiadó: Alkotó Ifjúság Alapítvány