OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2012. június 21., csütörtök 17:00

Közlemény a héber nyelv érettségi vizsgatárgyként való megszüntetése kapcsán
    Budapest, 2012. június 21., csütörtök (OS) - A Magyar Közlöny 2012. június 1-i, 65. számában megjelent a 106/2012.(VI.1.) Korm. rendelet az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet módosításáról. A kormányrendeletből az derül ki, hogy a héber nyelv nem szerepel a tételesen felsorolt érettségi vizsgatárgyat képző idegen nyelvek között; és minthogy a magyarországi zsidóság nem nemzetiség, a törvény által vizsgatárgyként megjelölt nemzetiségi nyelvek közé sem sorolható be. Ugyanakkor láttuk, hogy a módosítás tervezete és a Közlönyben megjelent kormányrendelet között történtek változások egyéb nyelvek esetében – azaz bizonyos nyelvek visszakerültek az érettségi vizsgatárgyak közé!

    2012. április 19-én a Kormányzat hivatalos honlapján az Oktatásért Felelős Államtitkárság közleménye alapján a héber nyelv (több egyéb nyelvvel együtt), mint érettségi vizsgatárgy megszűnik. A módosítási tervezetre reagálva 2012. május 2-án a három magyarországi zsidó iskola aláírásával, a héber érettségi tételkészítő bizottság levelet írt Dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős Államtitkár Asszonynak, felhívva szíves figyelmét a héber nyelv, mint érettségi vizsgatárgy fontosságára. Az elektronikus és a postai úton is beküldött levélre – noha már régen elmúlt a 30 napos határidő – nem érkezett érdemi válasz. A kormányrendelet megjelenése után több zsidó intézmény és közösség vezetője június első hetében újabb levélben fordult Balog Zoltán Miniszter Úrhoz (EMMI), és kifejtették, hogy mind az esélyegyenlőség, mind a szabad vallásgyakorlás, valamint a hagyományok őrzése szempontjából egyaránt nélkülözhetetlennek tartják, hogy a héber nyelvből a jövőben is lehessen érettségi vizsgát tenni. A levél aláírói többek között a bejegyzett magyarországi zsidó egyházak vezetői, a nyugalmazott országos főrabbi, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektora, az Izraeli Kulturális Intézet vezetői, a héber nyelvet oktató középiskolák pedagógiai és vallási vezetői, a héber nyelv érettségi tételkészítő bizottság vezetője és tagjai, valamint számos magánszemély. E közlemény elsődleges célja egy jelentős számú magyarországi közösség kérésének a megfogalmazása: a héber nyelv továbbra is szerepeljen (a 2014-es tanévtől is) azon idegen nyelvek csoportjában, amelyből érettségi vizsgát lehet tenni. A héber egyfelől klasszikus nyelv, amely szerves részét képezi a zsidó-keresztény kultúrának, másfelől pedig azok közé a nyelvek közé tartozik, amely ugyan formálisan nem nemzetiségi nyelv, de még 2012-ben is a családok jelentős százalékában élő kultúrája van a zsidó hagyományok őrzésének, a judaisztika fontos értékeinek ápolásának, melynek szimbolikus megtartója az országban több iskola által oktatott héber nyelv. A héber nyelv ismerete nélkül sem a zsidó vallás gyakorlata, sem pedig az etnikai kisebbségi létezés feltételei nem biztosítottak. Ezt a Közleményt az Aláírók nevében a héber nyelvet oktató középiskolák vezetői adták ki 2012. június 21-én.                            
    Kiadó: Alkotó Ifjúság Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.