OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2012. június 28., csütörtök 09:13

Egy hét múlva rajtol a Kékszalag - Idén a víz lehet az úr
    Budapest, 2012. június 28., csütörtök (OS) - 2011-ben a Kékszalag vitorlásverseny mezőnyét megtizedelte a vihar. Tudósítások tucatjai számoltak be elsüllyedt, partra vetett hajókról, vízbe esett, kimentett legénységről. A jövő hét csütörtökön rajtoló mezőny számára a Balaton kritikus vízállása jelenthet komoly kihívást és okozhat váratlan helyzeteket.

    A tókerülő versenyre készülő egységek egy részének komoly gondot okozhat a múlt évihez képest 15 cm-rel alacsonyabb, 75 cm körüli balatoni vízállás. A nagyobb testű, nagyobb merülésű hajók reális kockázatként számolhatnak a megfenekléssel. A Balaton medre ugyanis változatos, hol mélyebb sávok, gödrök, hol pedig hordalékkúpok, úgynevezett padok, marások alakulnak ki. Ezek a felszínről nem láthatóak, csak a tapasztaltabb hajósok ismerik a víz alatti világ ezen jellemzőit.  A Szentkirályi-Principessa is a nagymerülésű hajók közé tartozik, így a csapatnak fel kell készülnie a váratlan és kockázatos szituációkra; autós hasonlattal élve a kézifékes megállásokra. A hajó ugyanis képes akár 20-25 csomós (40 km/h) sebességre is felgyorsulni, ami a vízen már óriási tempónak számít. Ezzel a sebességgel közlekednek a vízisízőket húzó motorcsónakok is. Ha ennél a sebességnél a hajó stabilitását biztosító uszony (svert) elakad a mederben, a rohanó Principessa azonnal megtorpan. A rajta lévő tárgyakra és a legénységre a fizikai erők pontosan úgy hatnak, mint az autó utasaira blokkolásnál. Itt viszont nem lehet bekapcsolni a biztonsági övet, mert nincs.  A Rauschenberger Miklós sokszoros bajnok (kormányos) irányításával a csapat ezekben a napokban is készül a megmérettetésre szárazföldi és vízi edzéseken egyaránt. A vízen igyekeznek bejárni és felmérni a Kékszalag útvonalát, kitapasztalni a legjobb irányokat, hiszen idén is esélyesként vesznek részt a patinás és egyben a legnagyobb, 600-nál is több hajót felvonultató európai túraversenyen. A kormányos és Nagy R. Attila csapatvezető által tegnap kihirdetett keretben szerepel Sárközy András "Maugli" hétszeres magyar bajnok, sokszoros válogatott, Oroszlán Gábor "Manó" és Oroszlán Péter Európa-bajnokok, sokszoros magyar bajnokok és válogatott kerettagok, valamint Weöres Szabolcs korábbi Kékszalag abszolút győztes, Földkerülő HKC abszolút győztes, Amerika Kupa csapattag, sokszoros magyar bajnok. Ők és csapattársaik az idei Fehérszalag versenyen már bizonyították, hogy a leggyorsabban képesek vízen járni. Erre készülnek a Kékszalagon is.   www.principessa.hu
    Kiadó: Principessa Yacht Club

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.