OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2012. július 5., csütörtök 16:12

Nagy érdeklődés kísérte az 56-osok találkozóját, amelyet a KEP V. Társadalmi Párbeszéd Fórumaként szerveztek meg a II. Magyar Világtalálkozó keretében
    Budapest, 2012. július 5., csütörtök (OS) -

    A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) szervezte meg július 4-én hatalmas érdeklődés mellett Budapesten az 56-os Dialógus Fórumot a Magyar Világtalálkozó keretében. 20 országból, több mint százan vettek részt a rendezvényen. A KEP mellett a rendezvény védnökei között szerepelt az 56-os Történelmi Alapítvány, az 56-os Szabadságharcos Lovagrend és a Magyarságszolgálati Alapítvány is.
Czeglédi József a KEP ügyvezető elnöke, az 56-os Dialógus Fórum igazgatója és vitavezetője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc a legújabb kori magyar történelem legjelesebb eseménye.  Ennek kihatása a világtörténelemre minden más magyar eseménynél nagyobb volt.
Hg. Esterházy Antal KEP elnök, a rendezvény fővédnöke megnyitó beszédében elsősorban saját 56-os élményeiről beszélt, kiemelve a forradalomnak azt a nagyjelentőségű következményét, amely a nyugat –európai értelmiség magatartásának látványos fordulatában volt lemérhető.
Az előadások közül különösen nagy érdeklődést váltott ki a rendezvény elnöke, Sinkovics Gyula az 56-os Szabadságharcos Lovagrend nagymestere, a Szabadságharcosokért Közalapítvány kurátora bevezető előadása, a Recski Szövetség főtitkára Körösmezey László beszámolója a recski kényszermunkatáborról, Jobbágyi Gábor tanszékvezető egyetemi tanár előadása az 1956-os forradalom és szabadságharc 20.000 halottjáról (ami többszöröse az eddig közölt adatoknak), Puchert János halálraítélt előadása a jutadombi harcokról, megtorlásokról, Marinovich Endre c. nagykövet, Antall-Boross miniszterelnökök volt kabinetfőnöke és Varga Zoltán az 56-os Szövetség v. alelnöke beszámolói személyes élményeikről és az Ausztriában élő Radda István, a Bécsi Magyar Világklub elnökének beszámolója az 56-os forradalom Nyugat-Európára gyakorolt hatásairól.
A nagyszámú hazai és külhoni magyar hozzászóló a forradalom alapkérdéseinek megítélésében lényegében egyetértett, azzal,hogy hasonló fórumok szervezésére feltétlenül szükség van egyes vitatott részkérdések tisztázása, 56 hiteles megismerése pl. a fiatalok jobb tájékoztatása érdekében. Lényegében ezt hangsúlyozta összefoglalójában az 56-os Dialógus Fórum igazgatója és vitavezetője is amikor úgy fogalmazott, hogy a párbeszédet tartja a legjobb módszernek ahhoz, hogy ellenségekből ellenfelek, ellenfelekből pedig barátok legyenek.
A színvonalas, aktív rendezvényhez gratulált a Világtalálkozó jelenlévő elnöke Tanka László is. Egyben bejelentette, hogy a Fórum igazgatójának Czeglédi Józsefnek előző nap adták át ünnepélyes keretek között a Világtalálkozó Megnyitó Ünnepségén "A Világ Magyarságáért" elismerő oklevelet és a kitüntetéssel járó Életfa – kereszt kisplasztikát az összmagyarság összefogásának erősítése érdekében végzett kiemelkedő munkásságáért.
        KEP Elnökség

    Kiadó: Közép Európai Club Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.