OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 17. szerda
Ismertető


2012. július 5., csütörtök 16:40

Páva Zsolt polgármester közleménye - Megőrizzük Pécs és az ország értékét
    Budapest, 2012. július 5., csütörtök (OS) - Köszönetemet és elismerésemet szeretném kifejezni a Közgép Zrt. tulajdonosainak és vezetőinek a mintegy 14 hónapos erőfeszítésért, hogy segítségünkre voltak a Zsolnay Porcelánmanufaktúra megmentésében.

    A Zsolnay olyan értéke Pécsnek és Magyarországnak, a magyar kultúrának, iparművészetnek, amely megkívánja a legnagyobb gondoskodást és felelősségteljes törődést. A Közgépben olyan partnerre találtunk, amely nem csupán a haszonszerzés szempontját alkalmazta, hanem tekintettel volt az értékekre és a munkahelyek megőrzésére.
    Megértjük, hogy a társaság a gazdasági válság, különösen az építőiparban jelentkező válság miatt, nem tudja a Zsolnay további finanszírozását vállalni.
Szeretném tájékoztatni a pécsi és magyar közvéleményt, hogy Pécs megőrzi a Zsolnay Porcelánmanufaktúra felhalmozott értékeit!
    Egyetértve a Közgép Zrt. értékelésével, úgy látom, hogy lezárult az a korszak, amelyben csak és kizárólag a profit szempontjából, vagyis csak a nyereség, a haszon szempontja alapján képzelték el a Zsolnay működtetését. Úgy vélem ugyanakkor, hogy modell-váltásra van szükség, amely jelentheti például a non-profit működés kialakítását. E modell kialakításában továbbra is számítok a Közgép tapasztalatára, és olyan tulajdonostársat fogok keresni, amely a nyereség mellett az értékmegőrzést is kiemelten fontosnak tartja.
    Az elmúlt két esztendő során, mi pécsiek azt tapasztaltuk, hogy számos esetben támaszkodhattunk a kormány segítségére, ezért az egyik lehetőség, hogy a magyar kormányt hívjuk társul az új modell kialakításában.
    Ezt a javaslatot a Közgyűlés elé fogom tárni és kérni fogom jóváhagyó támogatását.
    A Közgéppel folytatott tárgyalásaink eredményeként az 1 forintos visszavásárlási árat a magam részéről elfogadtam, amelynek következtében a Zsolnay Porcelánmanufaktúra kizárólagosan Pécs város tulajdonát fogja képezni.
A Zsolnay Pécs és az ország olyan értéke, amelyet meg kell óvnunk és meg kell őriznünk az utókor számára!

    Pécs, 2012. 07. 05.


    Páva Zsolt
    Pécs polgármestere  
-----------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.