OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2012. július 25., szerda 08:07

Törvény a törvény ellen?
    Budapest, 2012. július 25., szerda (OS) - Az Élőlánc Magyarországért az Ombudsmanhoz fordult a kulturális örökség védelméről szóló törvény kiiktatása miatt

    
Sem régészeti feltárást nem kell végezni, sem a műemléki értékekre nem kell tekintettel lenni, mintha csak háborús állapotok lennének, vagy katasztrófa sújtotta övezetté vált volna Budapest. Ilyen körülményeket idéz a Puskás Ferenc Stadion (Népstadion) mellett építendő új stadion építéséről szóló törvény, amely kimondja, hogy a beruházással összefüggésben nem kell alkalmazni a kulturális örökség védelmére vonatkozó jogszabályokat.
Az Élőlánc Magyarországért úgy véli, hogy a szóban forgó rendelkezés ellentétes Magyarország Alaptörvényével, amely a kulturális örökség védelmét feladatként határozza meg, ugyanis az Alaptörvényben elrendelt feladat ellátását egyetlen törvény sem akadályozhatja. Az Alaptörvény és a kulturális örökség védelméről szóló törvény az államra és mindenki másra nézve egyetemleges kötelezettségeket határoz meg. Az, hogy az állam saját beruházását kivonja a kulturális örökség védelméről szóló törvény által elrendelt kötelezettségek alól – az Élőlánc Magyarországért álláspontja szerint –, sérti a jogbiztonságot és a jog előtti egyenlőség elvét, ráadásul a kulturális örökség védelmére vonatkozó szabályok felfüggesztése ellentétes a Magyarország által is elfogadott nemzetközi egyezményekkel.
Mindezek miatt az Élőlánc Magyarországért az Alapvető Jogok Biztosához, és a Biztos Jövő Nemzedékek Védelmét Ellátó Helyetteséhez fordult, kérve állásfoglalásukat, illetve a törvény továbbítását az Alkotmánybírósághoz normakontrollra.

Budapest, 2012. július 25.

Élőlánc Magyarországért elnöksége

Kapcsolat:
Ertsey Attila építész  
tel/fax: +36 1 349 1236
korepitesz.studiokft@chello.hu
skype: ertsey.attila,
www.autonomhaz.eu

    Kiadó: Élőlánc Magyarországért

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.